Trpké loučení s legendární herečkou Zimkovou: Dorazil i exprezident, proč chyběli kolegové?

Posledního rozloučení s legendární herečkou Milkou Zimkovou, které se uskutečnilo v úterý 6. června v bratislavském krematoriu, se zúčastnily desítky smutečních hostů. Nechyběla rodina, přátelé a také osobnosti z literárního a výtvarného světa. Kdo však nepřišel, byli hereččini kolegové z divácky oblíbených komedií Pásla kone na betóne a …kone na betóne. Některé přítomné jejich absence zaskočila.

Slovenská herečka měla na svém kontě desítky filmových rolí. Nejvíce ji ovšem proslavila role venkovské svobodné matky ve filmu režiséra Štefana Uhera Pásla kone na betóne, který vznikl v roce 1982 na motivy její stejnojmenné povídkové knihy. Tento snímek se zařadil mezi nejvýznamnější díla československé kinematografie. O 13 let později natočil režisér Stanislav Párnický pokračování.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Čím Třeštíková vystrašila nápadníka? Spisovatelka promluvila o pozváních na rande

Ve filmech spolu se Zimkovou zazářili také herci Ľubomír Paulovič, Lucie Vráblicová či Michaela Mikulášová-Čobejová. Právě oni ale na jejím pohřbu chyběli. „S Milkou nás spojuje to, že jsme z jednoho kraje a spolu s manželkou s ní máme hodně společných zážitků. Tak nám to nedalo a přišli jsme,“ svěřil se na pohřbu publicista Jozef Oklamčák slovenskému deníku Nový čas.

Proč na pohřeb nedorazili hereččini kolegové, nechápe. „Jsem velmi překvapen. Výmluvy typu: ‚Vždyť mě nikdo nepozval,‘ neberu,“ doplnil.

Podpořit rodinu zesnulé herečky naopak přišli mnohé osobnosti z uměleckého a literárního světa. Dorazila například zpěvačka Marcela Laiferová, režisér Juraj Nvota a nechyběl ani exprezident Ivan Gašparovič.

Zimková se věnovala také režii

Slovenská herečka Milka Zimková zemřela 30. května v nemocnici ve věku 71 let. Informaci o úmrtí potvrdili její bývalý manžel, malíř Ondrej Zimka, a také dcera Milina Zimková.

Zimková se kromě herectví věnovala také psaní scénářů a režii. Rodačka z obce Okružné u Prešova ve své tvorbě používala východoslovenské nářečí a často se vracela do prostředí východního Slovenska.

Tagy: