Sestra Chantal Poullain před lety podstoupila eutanazii. Krátce po smrti jí prý poslala vzkaz

Herečka a šansoniérka Chantal Poullain v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS promluvila o vážné nemoci, kterou před lety prodělala nejen ona, ale i její sestra Patricie. A zatímco Chantal se rozhodla pro okamžitou léčbu, ona dala přednost alternativní medicíně. Ta však nezabrala a rakovina metastázovala. Její sestra nakonec pro svůj odchod zvolila asistovanou sebevraždu, kterou podstoupila ve Švýcarsku.

„Sestra odmítla podstoupit mastektomii a chtěla se zaměřit na alternativní léčbu. Bohužel však rakovina metastázovala a ona už věděla, že se blíží konec. Pořád ale měla ten úsměv na tváři. Byla neuvěřitelně silná,“ svěřila se Poullain v pořadu Povídej.

Přiznala, že má k současné medicíně velký respekt. „Přesto ale občas drží při životě člověka, který už ví, že se blíží konec a chce odejít. To byl přesně případ mé sestry. Ke konci už nemohla. Každý den se probouzela s otázku: ‚Proč jsem pořád tady?‘“ popsala 66letá herečka. Patricie se tak rozhodla podstoupit asistovanou sebevraždu v Ženevě. „Když jsem se jí podívala do očí, říkala mi, že je šťastná a chce v klidu odejít, že už je připravená,“ doplnila.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přišlo to ze vteřiny na vteřinu. Veronice Žilkové šlo o život

Poullain sestru v Ženevě navštívila tři dny před její smrtí. Ona ji ale poslala pryč. „Nechtěla tam mít mě, maminku ani sestry. Poslala mě za rodinou, za Vladimírem. Slibovala, že se ozve,“ popsala Chantal. Její sestra tak podle jejích slov nakonec učinila. „Vím, že tomu nebudou někteří věřit, ale vím přesně, kdy odešla. V tu chvíli jsem seděla v kuchyni a venku pršelo. Prosila jsem ji, aby mi dala znamení, a najednou, se z mraků vynořil na několik vteřin paprsek slunce. Nekecám,“ uvedla Poullain.

Rozhodnutí sestry respektuji

Podle ní je to jeden z nejhezčích odchodů, který si člověk pro sebe může přát. „Byl začátek jara. Měla tam krb a otevřená okna. Ten lék jí podala její kamarádka. Aby nebyl tak hořký, dala jí na lžíci Coca-colu. Sestra se na ni prý podívala a s úsměvem řekla: ‚Pořád stejně lakomá.‘ A odešla,“ řekla.

Chantal její rozhodnutí respektovala. „Absolutně ho respektuji. Z mé sestry, která měřila 183 centimetrů a byla fakt krásná žena, zbyla jen kost a kůže,“ vysvětlila.

V rozhovoru vzpomněla i na svou nemoc, kterou před lety prodělala. Také se jednalo o rakovinu prsu. „Nejsem hypochondr. K lékaři jdu až ve chvíli, kdy se už opravdu nemůžu hýbat a mám horečku okolo 40 °C. V nemocnici trávím čas kvůli své nadaci, ne kvůli sobě. Poté, co moje sestra umřela, mi něco v hlavě pořád říkalo, ať zajdu na kontrolu. Ráno, večer, pořád. Věřím, že mi tento signál posílala sestra,“ řekla Poullain.

Dlouho čekala, ale nakonec poslechla. „Paní doktorka mi udělala biopsii a nakonec mi řekla, že to není dobré a musí mě operovat. Na operaci jsem šla hned následující den,“ uvedla rodačka z francouzské Marseille s tím, že rakovinu už předtím jednou prodělala. „Člověk je nejdřív v šoku, ale pak se tomu musí postavit a brát tu nemoc jako svého protivníka,“ dodala.

Celý rozhovor si můžete poslechnout ve videu.

Tagy: