Felix Slováček převzal vyznamenání od rusistů. Vážím si toho, je to pro mě pocta, říká

Hudebník Felix Slováček se postaral o pořádné pozdvižení. V době, kdy Rusko už druhým rokem válčí na Ukrajině, převzal od České asociace rusistů vyznamenání za vynikající kulturní spolupráci mezi oběma zeměmi. Pro CNN Prima NEWS sdělil, že si medaile váží, s politikou ji však spojovat nechce.

Hudebník Felix Slováček, který v květnu oslaví 81. narozeniny, obdržel od České asociace rusistů Medaili Josefa Jungmanna za vynikající kulturní spolupráci mezi oběma zeměmi. Ocenění mu předal její předseda Jiří Klapka, který v minulosti podobně jako písničkář Jarek Nohavica nebo bývalý prezident ČR Václav Klaus obdržel od ruského vůdce Vladimíra Putina Puškinovu medaili. „Nespojujte to nijak s politikou, to s tím absolutně nemá nic společného. Já si toho vážím, je to pro mě pocta,“ uvedl hudebník pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kolik vydělávali čeští zpěváci a herci za totality? Největší žně měli v tehdejším Sovětském svazu

Stejnou cenu od českých rusistů v minulosti převzal například i zpěvák Karel Gott, který se netajil obdivem k prezidentovi Sovětského svazu Michailu Gorbačovovi nebo zpěvačka Eva Pilarová.

Ocenil ho i Zeman. Pokoušel se stát senátorem

Felix Slováček byl minulým režimem oceněn titulem „zasloužilý umělec“, před jedenácti lety ho tehdejší prezident Miloš Zeman vyznamenal medailí Za zásluhy. Od Nadace Život umělce rok poté obdržel hudebník ocenění Senior Prix.

V roce 2016 se Felix Slováček neúspěšně pokoušel probojovat do vrcholné politiky. Jako nestraník za Stranu soukromníků v obvodu č. 22 – Praha 10 kandidoval do Senátu. Se ziskem 0,88 procenta hlasů skončil na předposledním devátém místě a do druhého kola nepostoupil.

Česká asociace rusistů, která se nespojuje s politickým děním v Rusku, zastupuje zájmy učitelů ruského jazyka, organizuje pro ně různé vzdělávací akce, pořádá kulturní akce spojené s ruským prostředím a rovněž soutěže v ruském jazyce pro děti, žáky a studenty.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak letos bude trávit Velikonoce Felix Slováček s manželkou Dagmar Patrasovou?

Tagy: