Smrt herce Ivana Luťanského dodnes budí otazníky. Měl díru v hlavě, v rakvi byl zmalovaný

Život talentovaného herce Ivana Luťanského vyhasl v pouhých třiceti letech za dodnes nevyjasněných okolností. Osudnou se mu stala tragická dopravní nehoda, nebo surová poprava? V těchto dnech by oslavil 70. narozeniny, od jeho smrti letos v červnu pak uplyne čtyřicet let.

Za svůj krátký život toho Ivan Luťanský zvládl opravdu hodně. Říkávalo se o něm, že má herecký talent od pánaboha. Účinkoval v Národním divadle, do srdcí diváků se zapsal díky pohádkám a televizním seriálům, ve kterých často hrával. Mezi jeho velké záliby patřil sport, především bojová umění. Velmi se také zajímal o východní náboženství. Právě kvůli němu se rozhodl podniknout nebezpečnou výpravu do dalekého Vietnamu. Odletěl 12. července 1983, domů už se nevrátil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Krutý osud Jaroslava Drbohlava, herecké hvězdy z pohádky Tři oříšky pro Popelku. Umíral slepý. zemřel v pouhých 38 letech

Byla vidět jen hlava

Oficiálně byla jeho smrt uzavřena jako autonehoda. Hercův starší bratr Štěpán však této verzi nikdy neuvěřil. Když se začal zajímat, co se tehdy vlastně stalo, bylo mu sděleno, že se v džípu, kterým Ivan cestoval porouchalo řízení. Auto narazilo v příkopu do stromu, odmrštilo se a Ivana zavalilo.

„Je zvláštní, že se to stalo v pondělí 1. srpna a už ve středu byl v Praze. V jutovém pytli. Nechtěli ani peníze za převoz. A když jsme chtěli vidět jeho tělo, zakázali nám to. Že prý je to majetek státu a na identifikaci těla stačil pas a velvyslanec. Na Olšanských hřbitovech jsme několik dní před pohřbem podplatili pětistovkou pracovnici, která nám otevřela okénko rakve. Byla vidět jen hlava. Ivan byl zmalovaný, prý je to vietnamský pohřební zvyk, a ve spánku měl strčenou kytičku. Měl v díru v hlavě,“ popisoval deníku Blesk Luťanského bratr, který následně s dalšími pozůstalými požádali o pitvu.

„Měla proběhnout přesně v čas pohřbu, ale souhlasili jsme. Doktorka říkala, že to byla dopravní nehoda, poškozená spodina lebeční. Jenže nekoukala na vnitřní orgány! Když jsem se ptal proč, řekla: ,Přišla pitevní zpráva z Vietnamu a já ji jenom potvrdila.´ A dodala, že zprávu mi neukáže,“ poznamenal Štěpán Luťanský.

Postavil se banditům?

I proto pátral dál na vlastní pěst a to, co zjistil, ho šokovalo. „Ozval se mi jeho kamarád z mládí. Mluvil s Čechem, co byl ve Vietnamu. Řekl mu, že když byli na prohlídce tamního zemědělského družstva, přijeli banditi a chtěli všem ukrást výplaty, které se ten den dávaly. Ti zloději byli jen dva. A on (Ivan Luťanský - pozn. red) byl karatista, tak se jim postavil. Jenže ze zálohy dostal dávku samopalem a byl konec,“ prohlásil hercův bratr, který má i vysvětlení, proč se celá věc, tehdy v dobách komunismu, tutlala.

„Vietnam byla spřátelená země a Vietnamci v tu dobu přijížděli do ČSSR. Vládly tu protivietnamské nálady a tohle by ničemu nepomohlo. Po revoluci jsme se pídili dál, ale byli jsme odkázáni na člověka, který to zametl pod koberec,“ uzavřel Luťanský.

Tagy: