Smutný osud Dany Medřické: Přišla o syna, manžel na ni žárlil. Pozdní lásku ukončila smrt

Životní osud nezapomenutelné české herečky Dany Medřické by vydal na román. Musela se vyrovnat se smrtí svého prvorozeného syna Václava. Manželství s hercem Václavem Vydrou, který byl o osmnáct let starší, nebylo zrovna idylické. Když se před šedesátými narozeninami znovu zamilovala, krátce na to zemřela. Od její smrti 21. ledna 1983 uplynulo čtyřicet let.

První velkou láskou Dany Medřické byl o osmnáct let starší kolega Václav Vydra, syn jednoho z nejslavnějších českých herců, který doma vládl pevnou rukou. Měli spolu syna Václava, který však brzy zemřel. Když čekali druhé miminko, musela souhlasit s tím, že pokud to bude znovu kluk, bude se jmenovat Václav. Tak zkrátka u Vydrů velela rodinná tradice.

V roce 1956, když jí bylo pětatřicet let, přivedla na svět Václava Vydru, který úspěšně pokračuje ve šlépějích svých rodičů a v současnosti je uznávaným a často obsazovaným hercem.

Dana byla milující matkou, která by se pro svého syna rozdala. Její herecká kariéra přitom stoupala vzhůru a postupem let zastínila i svého muže, který to těžce nesl a na její úspěchy žárlil. Na sklonku života onemocněl vážnou nemocí a Dana se o něj obětavě starala až do posledního dne. Zemřel v roce 1979 ve věku 76 let.

„Otec už byl hodně nemocný, měl roztroušenou sklerózu, špatně chodil, bylo to s ním opravdu těžké. Máma se o něj úžasně starala. To, že zemřel, bylo vlastně vysvobození, jak pro něj, tak i pro mámu,“ svěřil se Václav Vydra redaktorovi CNN Prima NEWS.

Španělský obdivovatel

Do života Dany Medřické pak vstoupil jiný muž. Horkokrevný Španěl jménem Artemio, se kterým se začala vídat. Zpočátku se jednalo o přátelská setkání. „Patnáct let tady žil, učil tu ekonomii na vysoké škole. Dokonce se mu tady narodily i dvě děti, celkem měl tedy tři. Pravidelně chodil do divadla a mámu obdivoval,“ přiblížil Václav Vydra.

Když se pak Artemio rozhodl se svojí tehdejší manželkou vrátit domů do Španělska, chtěl se s  Danou rozloučit. Koupil kytici růží a po představení na ni počkal. „Pak nás všechny pozval do Španělska, kde jsme měli strávit prázdniny. Já byl v tu dobu na vojně, tak jsem jet nemohl. A máma říkala, že tam přece sama nemůže. Naprosto tvrdě jsem ji tenkrát přemlouval, aby letěla. Nakonec tedy souhlasila. Artemio jí tam zařídil veškerý servis, nemusela se absolutně o nic starat. Ze Španělska přijela nadšená, připadala si tam jako královna,“ popsal Václav Vydra.

Od syna dostala požehnání

Artemiovi krátce na to zemřela manželka na infarkt a zůstal sám. „Postupně si začali s mámou telefonovat, on volal skoro ob den, hodiny a hodiny spolu mluvili, česky i francouzsky. Až následovalo další pozvání do Španělska. Máma tam strávila celé prázdniny, pak i Silvestra. Dali se dohromady, vzali se, procestovali spolu autem celou zem. Bylo to krásný, máma doslova zářila,“ zavzpomínal syn Václav, který jejich lásce fandil.

Když se ho maminka zeptala, co by říkal na to, kdyby se za Artemia provdala, bez váhání jí dal požehnání. „Byl to úžasný člověk, elegán, džentlmen. Velmi jsme si rozuměli. Jsem vděčný, že jsem ho mohl poznat. I po smrti maminky jsem k němu do Španělska jezdil každý rok a on nás tam celé prázdniny hostil. Bohužel už také zemřel, dožil se ale krásných devadesáti let. Každopádně s jeho dětmi jsme stále v kontaktu a pravidelně si voláme,“ prozradil herec.

Štěstí Daně Medřické ale dlouho nevydrželo. Zhruba rok po svatbě nečekaně zemřela. Bylo jí pouhých dvaašedesát let. „Z ničeho nic se jí udělalo špatně. Odvezl jsem ji do nemocnice, kde mi řekli, že prodělala infarkt. Chodil jsem ji navštěvovat každý den, byla při vědomí, mluvili jsme spolu,“ svěřil se Václav.

Nejčernější prognózy si v té době nepřipouštěl, jeho maminka však tušila, že umírá. „Ležela tam asi týden, pak zemřela. Uvědomovala si to. O smrti ale nemluvila. Když zemřela, byla to pro mě strašná rána. Ani smrt táty, který zemřel tři roky před ní mě nezasáhl tolik, jako tohle. Tahle smrt byla zcela nečekaná. Byl to pro mě obrovský šok,“ prozradil Václav Vydra.

Tagy: