Kruté problémy Jany Brejchové. Potřebuje neustálou péči lékařů, domů nemohla ani na Vánoce

Legendární herečka Jana Brejchová, která v šedesátých letech patřila k sexy symbolům českých filmů a divadel, slaví 83. narozeniny. Důvod k radosti ovšem příliš nemá. Kvůli neustávajícím zdravotním problémům se pro ni stal život spíše utrpením. Jak je na tom nyní?

Zlom v životě Jany Brejchové nastal v roce 2007, poté, co zemřel její čtvrtý manžel Jiří Zahajský. Uzavřela se do sebe, postupně rušila divadelní zájezdy a přestala téměř vycházet z domu. O šest let později doma zkolabovala.

„Nemohla jsem se jí dovolat, na zvonění nereagovala. Našla jsem ji bezvládnou ležet v ložnici na zemi. Co se přesně tehdy stalo, dodnes nevíme, nic si nepamatovala. První prognózy lékařů nebyly příznivé, měla vážný neurologický nález a během roku vystřídala několik klinik,“ popsala její dcera Tereza Brodská v knize Moje máma Jana Brejchová.

Bez nepřetržité péče lékařů se neobejde

Když už to vypadalo, že bude herečka z nejhoršího venku, přišla další rána. „Postupně začala s pomocí chodit, později si zvládla dojít i sama zakouřit. Zdálo se, že se dostává zpět do formy. Plánovali jsme její návrat domů, ale na Vánoce 2014 upadla v koupelně a přidala se zlomenina krčku. Podstoupila akutní operaci, bojovala se silným zánětem kolene a neurologický nález se dále zhoršoval. Chodit sama znovu nezačala. Od té doby její stav vyžaduje stálou péči lékařů,“ přiblížila Brodská.

Z toho důvodu si ji nemohla vzít domů ani na Vánoce. „Maminka potřebuje čtyřiadvacetihodinovou lékařskou péči, takže u nás doma být bohužel nemůže. Ale s manželem jsme ji na Štědrý den samozřejmě navštívili,“ uvedla dcera Brejchové pro CNN Prima NEWS. Jak dále o své matce prozradila, občas má i světlé chvilky a dokáže být velmi vtipná. Takových okamžiků je však čím dál tím méně.

V poslední roli hrála „sama sebe“

Filmová kariéra Jany Brejchové se definitivně uzavřela v roce 2006 filmem Jana Hřebejka a Petra Jarkovského Kráska v nesnázích. Ztvárnila v ní matku hlavní hrdinky v podání Anny Geislerové. „Autoři jí napsali, skoro až symbolicky, podobný charakter ženy, jakou byla máma občas i ve svých civilních vztazích. Přizpůsobivá, vyhýbající se konfliktům, toužící nebýt osamělá,“ popsala Brodská v knize.

K herecké účasti však režisér Hřebejk musel Brejchovou přemlouvat. Nakonec byla se scénářem i hotovým filmem velmi spokojená. „Trochu mi to vzalo dech. V tom, jak byl příběh jímavý, pravdivý a autentický. Chtěla jsem už s filmem definitivně skončit, natočila jsem jich za svůj život dost. Nakonec jsem měla radost, že jsem Honzovu nabídku přijala, natočil to skvěle. Už když jsem četla scénář, okouzlil mě,“ svěřila se Jana Brejchová v biografii, kterou o ní napsala její dcera.

Tagy:
nemoc manželství zdravotní stav herečka Tereza Brodská Jana Brejchová Jiří Zahajský Kráska v nesnázích Moje máma Jana Brejchová