Troška z důchodu musí žít skromně. Štvou ho miliony pro fotbalisty a posílá ostrý vzkaz vládě

Jednasedmdesátiletý režisér Zdeněk Troška je ve starobním důchodu devátým rokem. První čtyři roky jako senior ještě pracoval, nyní už si užívá zaslouženého klidu. Jak je s výší své penze spokojen?

Režisér Zdeněk Troška podle svých slov pobírá na české poměry průměrný starobní důchod. Díky tomu, že žije velmi skromně, mu výše penze na živobytí postačí. „Asi každý senior by si dokázal představit mít penzi vyšší, ale co se dá dělat. Zaplaťpánbůh, že alespoň něco dostáváme. Co mě ale dokáže naštvat, když slyším, jak někdo kopne do míče a má za to miliony. Pak jsou tu lékaři, machři, kteří operují, zachraňují lidské životy, chtějí něco přidat a vládní politici se k nim otočí zády. Hlavně, že si sami zvýší platy,“ prohlásil pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Herečka Kateřina Lojdová, představitelka inženýrky Gábiny Tejfarové ze Slunce, seno, je už důchodkyní. Co dnes dělá a jakou má penzi?

O životě v důchodu

Dříve si život bez práce nedokázal představit, dnes je z něj šťastný a spokojený důchodce. „Užívám si, že už nic nemusím. Vstávám ve čtyři ráno, hodně čtu, mám hodně knih, které jsem si připravoval právě na období, kdy budu v penzi. Po obědě si hezky zdřímnu. Vždycky jsem si myslel, že nikdy nebudu bez filmu existovat, jak jsem ho miloval, ale nechybí mi to. Sice mi stále chodí nabídky, abych něco natočil, ale nikdo mě už nepřemluví. Skončila kapitola natáčení, začala další kapitola, která se jmenuje důchod,“ dodal Zdeněk Troška.

Dnešní děti nepoznají smrk od jedle

Rád vzpomíná i na své dětství, které prožil v rodných Hošticích, v nichž natáčel slavné komedie Slunce, seno, jahody; Slunce, seno a pár facek a Slunce, seno, erotika. „U nás na vsi bylo tolik zábavy, že nás večer po klekání, večerním zvonění, museli rodiče nebo babičky hledat a zahánět domů. Kolik nejrůznějších bunkrů a skrýší jsme měli vybudovaných ve stohu, v pasekách, v lesních roklích, stodolách! Od jara do podzimu jsme pásli krávy a kozy a na pastvě bylo tolik času na hry a skotačení. Byli jsme pořád venku, na zdravém vzduchu, a hlavně poznávali přírodu kolem nás. Je mi líto mnohých dnešních dětí, které pořád jen civí do počítačů a tabletů a nerozeznají smrk od jedle, žito od ječmene, kosa od drozda a pak se diví, že kráva není fialová,“ uzavřel Zdeněk Troška.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT: Jaroslav Suchánek, legendární sportovní televizní komentátor a otec herce Michala Suchánka: Prožívám nejblbější část života, zůstal jsem úplně sám

Tagy:
práce režisér lékaři Petr Fiala důchody vláda Zdeněk Troška penze Michal Suchánek Slunce, seno, jahody Slunce, seno a pár facek Slunce, seno, erotika starobní důchod Jaroslav Suchánek Hoštice společenská rubrika