Vémola exkluzivně o kauze s tygry: Docílil jsem toho, oč mi šlo. Do vězení se nechystám

Karlos Vémola promluvil exkluzivně pro CNN Prima NEWS o kauze tygrů

Pokračování Vémolovy kauzy se zvířaty

Trestní stíhání bylo podmíněně zastaveno, dál už se nic nevyšetřuje a do vězení se nechystám. V exkluzivním vyjádření pro CNN Prima NEWS to řekl zápasník MMA Karlos „Terminátor“ Vémola. Přiznal také, že se mu podařilo docílit toho, oč mu šlo. „Antonia Ramba (tygřice) zůstává ve Vémolandu,“ řekl slavný bijec, který byl stíhán kvůli neoprávněnému nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy.

„Do vězení se nechystám. Trestní stíhání bylo podmíněně zastaveno, dál už se nic nevyšetřuje. Všechna zvířata zůstávají ve Vémolandu. V průběhu vyšetřování mi žádné odnětí svobody na tři roky nehrozilo,“ řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Vémola a vyvrátil tak spekulace, které se šířily napříč médii.

Bojovník musel zaplatit 200 tisíc korun. Peníze půjdou jako peněžitá pomoc obětem trestné činnosti. „Hned na začátku případu jsem přiznal, že jsem si pořídil tygry i přesto, že jsem měl povolení jen na chov lvů. Zaplatit pokutu mi nevadilo. Šlo mi o to, aby Antonia Ramba zůstala u nás. Konečné vyšetřování veterinární správy bylo, že za půl roku nenašli pro Rambu lepší podmínky,“ doplnil Vémola.

ČTĚTE TAKÉ: Brutální Oktagon. Krvavá bitva i McGregorovo zranění, Vémola zhodnotil nového rivala

První lvici si 38letý zápasník MMA pořídil v létě 2020. Šelma dostala jméno Elsa. Přinesla mu jí tehdy Terezie Holovská, podnikatelka a neúspěšná kandidátka na prezidentku v roce 2018. Holovská tehdy tvrdila, že se v krabici u cesty našla dvě lvíčata. Jednu lvici si nechala sama, druhou předala do péče Vémolovi.

V červnu 2022 se Vémola na Instagramu pochlubil dalším lvím přírůstkem. „Zase bude u nás doma o něco veseleji a Elsa bude mít konečně společnost. Nový obyvatel Vémolandu,“ napsal zápasník. Malá lvice světlejší srsti dostala jméno Princess.

Už 30. října 2022 bojovník na sociálních sítích představil další šelmu ve Vémolandu. „Nový plyšák od strejdy Šimka,“ napsal tehdy. A právě mládě bílého tygra bylo podnětem k rozpoutání kauzy. Dostalo jméno Antonie Ramba. V polovině prosince 2022, jen pár dnů poté, co se Vémola vrátil z motolské nemocnice, kde bojoval se silným zánětem, proběhla v jeho domě policejní razie kvůli neoprávněnému chovu šelem.

Vémola je velký milovník zvířat

Na místě bylo několik desítek policistů a celý policejní zákrok trval od rána do odpoledních hodin. Bojovník sám ale zadržen nebyl. Vémola následně vydal prohlášení.

„Ano, můžu potvrdit, že u mě celní správa byla na základě udání. Šlo o vyšetřování veškerých mých zvířat, to znamená papíry k nim, povolení a tak dále. Vše jsem předložil. Žádné obvinění proti mně nebo trestní stíhání zatím nebylo. Byli tam vyšetřit moje papíry ke krokodýlům, ke lvům. Věc je dál v řízení a já na to mám zadanou mlčenlivost,“ uvedl tehdy.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vémola uvažuje o konci kariéry. Celý rozhovor si můžete poslechnout ve videu níže.

„Jsem veliký milovník zvířat. Chovám je proto, že je miluju, dělám pro ně možné i nemožné. Dokončil jsem kurz řádného chovatele, který má v Česku jen několik desítek lidí. Taky mám povolení na chov lvů, tygrů a krokodýlů, mám schválené výběhy. Vše mám tak, jak má být. Podle mého nejlepšího vědomí a svědomí,“ doplnil. „Lidé jsou zlí a samozřejmě udávají lži, polopravdy a nepravdy. Nahlašujou různé věci, které policie samozřejmě musí prošetřit. Nemám jim to za zlé, ať to prošetří a zjistí pravdu, jaký jsem velký milovník zvířat,“ dodal.

Kincl žádal u soudu omluvu

Podle něj šlo o organizovaný tah před zápasem. „Udání bylo zcela účelové od kamaráda Patrika Kincla (soupeře z MMA, pozn. red.) a to jen ukazuje, jak strašně se mě před tím soubojem báli. Načasovali to přesně tak, aby se vše dělo před zápasem,“ tvrdil bojovník. Původně měl mít totiž souboj právě s rivalem Kinclem už na konci roku. Duel se ale odložil na květen 2023 a Vémola v něm na body prohrál.

Kamarádem Kincla měl na mysli podnikatele Patrika Pejchu, který v minulosti patřil i do okruhu jeho přátel, od jisté doby je ale podporovatelem Kincla. Vémolův přemožitel se proti slovům ohradil a omluvy se chtěl dožadovat u soudu, k líčení ale nakonec nedošlo.

Pejcha v případu neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy figuruje také, protože se měl ujmout druhého mláděte bílého tygra.

VIDEO: Zápas Karlose Vémoly a Patrika Kincla

Na konci června 2023 okresní státní zástupce rozhodl o podmínečném zastavení trestního stíhání Vémoly ve věci přečinu v neoprávněném nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy. Bojovník zaplatil 200 tisíc, které půjdou jako peněžitá pomoc obětem trestné činnosti. Vémolův případ je tím uzavřený, pokud bojovník během dvou let nespáchá další přečin. Šelmy zůstávají v jeho péči, protože je není kam jinam umístit a on jim údajně hodlá dál zajištovat tu nejlepší péči.

Tagy: