Zpěvák Ladislav Křížek se chtěl zabít jako otec. Tragicky přišel o vnučku, pak i o manželství

Zpěvák Ladislav Křížek, který v pondělí oslavil šedesáté narozeniny, zažil období, na něž by nejraději zapomněl. Dokonce vážně uvažoval o tom, že dobrovolně opustí tento svět. Co ho dohnalo až na pomyslné dno?

Ladislav Křížek se proslavil v kapelách Citron, Vitacit, Kreyson, v duu Damiens, v němž působil se svým bratrem Miroslavem, i jako sólový zpěvák. Ve své nejslavnější době prodával statisíce desek, stal se idolem a fanynky po něm šílely. Díky jeho hlasovému rozsahu si ho pro spolupráci vybralo mnoho zvučných jmen. Duety si zazpíval například s Karlem Gottem nebo Evou Urbanovou. Dělat s ním chtěl i uznávaný hudební skladatel Karel Svoboda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Co se stalo v osudný den, kdy se herec Vlastimil Brodský zastřelil? Před smrtí zašel s přáteli na večeři

Křížek svou slávu ale neunesl. Užíval si peněz, holdoval alkoholu a rodina, kterou založil už ve svých dvaadvaceti letech, šla stranou… Nezřízený způsob života vyústil v osobní krizi. „Sláva je podepsaná smlouva s ďáblem. Dostal jsem všechno, co člověka může udělat šťastným, ale přesto jsem šťastný nebyl. Uvnitř mi začalo něco chybět. Točil jsem se v bludném kruhu. Rok jsem nemluvil, netušil jsem, jestli ještě budu zpívat,“ popsal zpěvák v pořadu 13. komnata. Málem dopadl jako jeho otec, který byl závislý na alkoholu a spáchal sebevraždu. „Podobné jsem prožil i já. Prostě jsem vyhořel....“

Naštěstí ale včas vyhledal pomoc, obrátil se na psychologa a kněze, díky čemuž našel znovu smysl života. Jak prozradil, zachránila ho především víra, díky níž se stal jiným člověkem. „Jenom jsem se modlil, uvěřil v Boha a Krista,“ přiblížil Křížek.

Od té chvíle pro něj rodina začala být na prvním místě. Stal se spořádaným manželem a milujícím otcem svých dvou synů. Když už se zdálo, že je vše tak, jak má být, přišla nečekaná a velmi krutá rána. „Můžu říct, že jsem čekal na první vnouče, protože jsem si vlastních dětí příliš neužil. Byl jsem furt pryč. A měli jsme tu smůlu, že nám malá při porodu umřela. Takže jsem dostal takovou šlupu mezi oči,“ svěřil se Křížek v hudebním televizním pořadu Limuzína.

Rozvod po pětatřiceti letech

Ani manželství šťastně neskončilo. Se ženou Taťánou se Křížek rozvedl před třemi lety po téměř 35 letech. „Je to opravdu těžké. Člověk si najednou uvědomí, že už nemá na ten vztah sílu. Vždycky říkávám, že muzika je o dynamice, život o světle a vztah o toleranci. A tolerance končí s úctou. Jakmile skončí úcta, přestává být i tolerance. Už toho na nás bylo moc. Bylo to taková suma všech věcí, kdy manželka už chtěla někoho jiného, úplně jinou povahu a já jsem toužil taky po někom jiném. Už jsem v podstatě nemohl dál,“ vysvětloval zpěvák důvody rozhodu pro deník Blesk.

Co mu stále dělá radost, je muzika, která pro něj zůstává hnacím motorem. Život bez zpívání na pódiu si už nedokáže představit.

Tagy: