Sice nemá z lyží medaili, ale její výkon pro mě má cenu zlata, chválí Ledeckou trenér

Snowboardový kouč Ester Ledecké Justin Reiter má už na zimních olympijských hrách splněno, českou hvězdu dovedl k obhajobě zlata v paralelním obřím slalomu. Její páteční počínání v superobřím slalomu na lyžích sledoval jen jako fanoušek v televizi v Praze, kde se zastavil cestou z Pekingu do zámoří. I přesto, že cenný kov jeho svěřenkyně neobhájila, má pro něj její výkon cenu zlata.

Reiter CNN Prima NEWS sdělil, že Ledeckou v brzkých ranních hodinách sledoval v televizi v roli fanouška. „Fandili jsme jí, pak jsem s ní po závodě, který byl výborný, mluvil. Měla dobrý pocit z toho, jak jela, věří si. Na přípravu měla jen dva dny, navíc jela jako druhá a na svahu neměla vůbec žádný trénink,“ připomněl lehké problémy své svěřenkyně.

„Miluji být trenérem a podílet se na budování něčeho. Ale je opravdu zábava mít také příležitost sledovat svého sportovce, jak jenom dělá svou práci,“ přemítal nad sledováním Ledecké na lyžích. Od zlaté Ester nečekal nic jiného než maximální nasazení. „To dělá vždy. A i když nemá medaili na krku, má její páteční výkon z mého pohledu hodnotu zlata,“ chválil Reiter.

Výzvou byl krátký čas

Páté místo, které Ledecká obsadila, je podle něj vynikajícím výsledkem. „Uvědomuje si, že má velkou příležitost ke zlepšení, ale je spokojená,“ dodal. Do úterního sjezdu bude mít Ledecká víc času se znovu adaptovat na lyžích. Ve středisku Jen-čching by měla od soboty do pondělí absolvovat tři sjezdařské tréninky. Reiter je přesvědčený, že může před svou další silnou disciplínou udělat pokrok.

„Vždycky může být lepší. To je to, co z Ester dělá Ester. Nikdy není spokojená a pracuje velmi tvrdě,“ řekl. Doplnil, že na sebe Ledecká vždy vyvíjí velký tlak, a tak s jejím umístěním přechod ze snowboardu na lyže nesouvisí. Hlavní výzvou byl právě krátký čas na trénink a následné nízké startovací číslo. „Měli jsme velmi málo času na přizpůsobení a přechodu ze snowboardu na lyže, to bylo asi nejtěžší. Teď ji ale čeká něco dalšího, tak uvidíme,“ pokračoval nadějně.

Na dotaz, co jeho nadanou svěřenkyní činí tak výjimečnou, vypíchl hned několik jejích předností. „Jako u všech šampionů má něco výjimečného. Obvykle to bývá jedna výborná věc a několik dobrých. Ester jich však má hodně velmi dobrých. Jde o její inteligenci, odhodlání, tvrdou práci. To, jak na věci nahlíží. Není to jen jedna věc,“ uzavřel pyšný trenér.

Tagy: