Sicilská Etna vybuchla. Popel z vulkánu zasypal Katánii a uzavřel letiště, platí řada zákazů

Na Sicílii v noci na pondělí vybuchla sopka Etna. Hustý oblak sopečného popela zkomplikoval leteckou i pozemní dopravu, píše web rnd.de. V pondělí se muselo dokonce uzavřít letiště v Katánii. Uzavírka byla dvakrát prodloužená, zatím se počítá s tím, že bude uzavřeno do úterních šesti hodin ráno.

Kvůli výbuchu sopky velkou část města pokryla vrstva sopečného popela, píše web rnd.de. Starosta Katánie Enrico Tarantina zakázal používání kol, motocyklů a dalších dopravních prostředků. Maximální povolená rychlost pro auta byla omezena na 30 kilometrů za hodinu. Starosta nařídil mimořádné čištění ulic, aby se popílek co nejdříve odstranil.

ČTĚTE TAKÉ: OBRAZEM: Z ráje se stalo ohnivé peklo. Souostroví Havaj ničí katastrofální požáry

Všechny přílety a odlety na letiště v Katánii byly původně zrušené do pondělních 13.00, nakonec se uzávěra prodloužila do 20:00 SELČ a poslední informace počítají se zavřením do úterních 06.00. Omezení nastalo jen pár dnů poté, co se provoz na letišti vrátil do normálu po požáru v terminálu A, který si vynutil na zhruba dva týdny přesměrování velkého počtu letů či jejich zrušení. V loňském roce letiště obsloužilo deset milionů cestujících, píše agentura AFP.

Erupce, která není v případě Etny vzácná, nastala v noci na pondělí. Oblak sopečného popela pokryl oblast na jih od vulkánu. Aktivita se téměř zastavila kolem 7:00 SELČ. Zakázán je výstup na vrchol sopky ze severní strany.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Požár na Havaji je nejhorší za sto let

Tagy:
sopka letiště Etna erupce Sicílie pozemní doprava Katánie letiště