Síkela oznámil největší investici v moderní historii ČR. Na čipy půjde přes 40 miliard korun

Produkce čipů může být opět ohrožena

Vláda jedná v Havlíčkově Brodě

Investice do rozšíření výroby čipů v Rožnově pod Radhoštěm za více než 40 miliard korun, kterou ve středu ohlásila americká společnost onsemi, je pro Českou republiku největší v moderní historii. Novinářům to při výjezdním zasedání vlády v Havlíčkově Brodě řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Podle něj rozšíření výroby pomůže i evropské soběstačnosti při výrobě čipů.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) doplnil, že vláda bude v příštích měsících jednat s onsemi o konkrétní podobě investiční pobídky. Za jednu z možností zmínil daňové prázdniny. Zdůraznil přitom, že bez pobídek není ve světové konkurenci možné získat strategické investice. Vyjádřil ale přesvědčení, že se poskytnutá pobídka Česku rychle vrátí. Podle něj do státního rozpočtu, krajských a obecních rozpočtů přinese investice za deset let 45 miliard korun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fiala by mohl se ctí odejít dělat eurokomisaře, tvrdí Valeš. Podle něj by tím pomohl ODS

Podle Fialy investice přichází v sektoru, který Česko potřebuje rozvíjet. „Není to získání nějaké montovny, je to získání centra moderních technologií, produkce s vysokou přidanou hodnotou,“ řekl. Podle něj se výroba v Rožnově díky rozšíření závodu zvýší o stovky procent ze současných deseti milionů čipů denně

Fiala očekává od investice také pozitivní dopad na pracovní trh. V samotném závodu onsemi v Rožnově se podle něj počet pracovních míst zvýší na zhruba tři tisíce ze současných 1 700. Zvýší se podle něj také kvalita pracovních míst v navazujících odvětvích, což by mohlo přinést vyšší mzdy v celém regionu.

Stanjura předpokládá, že většinu nových pracovních míst obsadí čeští zaměstnanci. Podle něj onsemi už nyní dobře spolupracuje s českými vysokými školami a dá se očekávat, že pracovníky pro svůj závod bude získávat zejména na základě této spolupráce. Síkela doplnil, že pokud by český pracovní trh nenabízel dost expertů, bude Česko hledat vysoce kvalifikované pracovníky i v jiných zemích.

Síkela označil rozšíření závodu onsemi za strategickou investici pro budoucnost českého průmyslu. Zdůraznil, že čipy hrají stále významnější úlohu i v automobilovém průmyslu, když v současnosti tvoří deset procent hodnoty každého elektromobilu a v budoucnu tento podíl ještě poroste. Podle něj si také onsemi za svého strategického partnera zvolila koncern Volkswagen, jehož součástí je česká automobilka Škoda Auto.

Podle Síkely přinese investice rozvoj dodavatelských řetězců a rozvoj technického vzdělávání. Může se také stát impulsem pro další firmy, které zvažují investici v Česku. „Potvrzuje se, že Česká republika je pro zahraniční investory zajímavou zemí,“ řekl. Rozšíření výroby čipů v Rožnově spolu s růstem napojeného dodavatelského řetězce podle něj posílí exportní potenciál země.

Společnost onsemi při rozhodování o umístění investice zvažovala kromě Česka také Spojené státy a Koreu. Podle Fialy k rozhodnutí pro Rožnov přispěla velmi dobrá dosavadní zkušenost se závodem, včetně kvality produkce, spolupráce s univerzitami a s výzkumnými institucemi. Za další důvod označil aktivní snahu vládního kabinetu o získání investice.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Liberty Ostrava nevyplatí mzdy, nyní hledá kupce. Potopili nás, zlobí se zaměstnanci

Tagy: