Kulidakis: Rakušan pustil lišku Nerudovou do kurníku. Dolejší mluvil o šarádě ve STAN

Komentátor a novinář Seznam Zpráv Václav Dolejší a komentátor CNN Prima NEWS Thomas Kulidakis

360° (170)

Starostové zametli s každým, komu něco slíbili, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS komentátor Thomas Kulidakis. Ambice kandidátky na post eurokomisaře Danuše Nerudové (STAN) mohou podle něj Starostům uškodit. Předseda vládního hnutí Vít Rakušan si tak prý „vpustil lišku do kurníku“. Komentátor Seznam Zpráv Václav Dolejší podotkl, že šaráda ohledně eurokomisaře zatím probíhá jen v případě hnutí STAN.

Jednání o eurokomisaři mezi vládními stranami je podle Kulidakise „už jen fraškou v ochotnickém divadle, které na domácím poli předvádí vláda“. „S každým, kdo byl se Starosty v koalici nebo mu něco bylo přislíbeno, vždy vládní hnutí zametlo,“ řekl komentátor s odkazem na TOP 09, s níž STAN kandidoval do eurovoleb v roce 2019.

K TÉMATU: Vondra s „vtipem“ o genderu Kolaji narazil. Eklhaft, soutěžíte s Novotným? opáčil šéf Pirátů

O nově zvolené europoslankyni a nominantce do křesla eurokomisařky Nerudové Kulidakis prohlásil, že je velmi ambiciózní. „Rakušan si ale tímto způsobem vpustil lišku do kurníku. Její cíle mohou straně uškodit. Představitelé STANU tak zahráli karty velmi špatně,“ pronesl v pořadu 360°.

Výběr eurokomisaře podle Dolejšího zatím jako šaráda nepůsobí. „Předchozí jednání o této pozici se nijak nelišila, zatím se jedná o normální proces a nikdo nic nezpochybňuje,“ zhodnotil komentátor. „Jedinou šarádu zatím pozorujeme jen u Starostů,“ dodal.

Dolejší připomněl výběr eurokomisaře Miloše Kužvarta, který v roce 2004 způsobil i to, že tehdejší premiér Vladimír Špidla (SOCDEM) omdlel ve Sněmovně poté, co se dozvěděl, že Kužvart téměř neumí anglicky.

V souvislosti s jednáním o postu v Evropské komisi se však komentátor opřel do Pirátů. „V eurovolbách totálně propadli. Navrhovat nyní Marcela Kolaju (Piráti), který neobhájil mandát europoslance, je naprostá ztráta soudnosti,“ podotkl Dolejší s tím, že pokud Piráti budou chtít opustit vládní kabinet, počkají, zda zaznamenají špatný výsledek rovněž v krajských volbách.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ať Síkela prohlásí, že se cítí být ženou. Jinak to bude peklo, řekl o eurokomisařích Kolář

Tagy: