Fiala by mohl se ctí odejít dělat eurokomisaře, tvrdí Valeš. Podle něj by tím pomohl ODS

Premiér Petr Fiala (ODS) na předvolební debatě na CNN Prima NEWS

Politolog Valeš zhodnotil kandidáty na eurokomisaře

Nejlepším českým eurokomisařem by byl premiér Petr Fiala (ODS), uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Lukáš Valeš. Předseda vlády by podle něj mohl „odejít se ctí“, čímž by prý zároveň pomohl své domovské straně. Ta by mohla díky tomu vstoupit do sněmovních voleb s novým lídrem.

Ohledně postu eurokomisaře se hojně mluví o třech kandidátech – Jozefu Síkelovi (za STAN), Danuši Nerudové (STAN) a Marcelu Kolajovi (Piráti). „Nejlépe by se na tuto pozici ale hodil premiér Fiala. Mohl by odejít se ctí, navíc má premiérskou zkušenost, což je během jednání o kvalitním portfoliu nejlepší doporučení,“ poznamenal Valeš v pořadu Zprávy Plus.

K TÉMATU: Rakušan by měl vysvětlit dění před útokem na UK, míní komentátoři. Informace přicházejí pozdě

Odchodem do evropské politiky by Fiala podle politologa také pomohl ODS. „Občanští demokraté by mohli začít s jiným lídrem do sněmovních voleb v příštím roce. Koalice Spolu v nich nejspíše utrpí velkou porážku,“ řekl s tím, že toto jméno přesto v této debatě neuslyšíme.

Zdůraznil, že dosazení na post eurokomisaře je výsledkem složitého celoevropského vyjednávání, které by se dalo charakterizovat jako „něco za něco“. „Aby bylo Česko úspěšné, je třeba najít někoho, kdo podpoří naše kandidáty. Slušelo by nám energetické portfolio,“ řekl politolog.

„Jenže zatím jsem nezaznamenal žádnou aktivitu vlády, která by k takovému cíli směřovala. Možná nám ji ale ministerstvo zahraničí tají. Bez podpory jiných členských států můžeme na kvalitní portfolio zapomenout,“ podotkl Valeš.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rozpustí se lidovci v koalici Spolu? Ztratili pud sebezáchovy a čekají na zázrak, míní Valeš

Tagy:
politika ODS Petr Fiala kandidát Evropská unie Evropský parlament Evropská komise energetika politolog eurokomisař vláda Zprávy plus Lukáš Valeš Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky