Síkela představil pomoc s energiemi: Dosáhnou na ni všechny domácnosti. Zmínil dvě výjimky

Jozef Síkela

Jak bude fungovat úsporný energetický tarif a co na něm vadí opozici?

Na energetický úsporný tarif by mohla vláda vyčlenit až 30,6 miliardy korun. Půjde o fixní částku, nikoliv o procentuální pomoc. Na tiskové konferenci to řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Na podporu by podle něj měly dosáhnout všechny domácnosti. Nejsou do toho však zahrnuty víkendové tarify či tarify na elektromobily.

„Tarif bude vyplácen fixně. Částka má pokrýt co nejvyšší část faktury. Na situaci chceme reagovat co nejpružněji,“ řekl Síkela s tím, že na úsporný tarif by mohla vláda vyčlenit až 30,6 miliardy korun.

Pomoc se ale nebude vztahovat na chaty a chalupy, které využívají takzvaný víkendový tarif, či na dobíjení elektromobilů. Síkela naopak počítá s domácnostmi, které odebírají teplo z tepláren.

S návrhem úsporného tarifu pro domácnosti přišla vláda premiéra Petra Fialy (ODS), aby pomohla domácnostem snížit účty za elektřinu a zemní plyn. Příspěvek bude dotací ze státního rozpočtu ve prospěch obchodníků s plynem a elektřinou. Ti o tuto dotaci posléze sníží zákazníkovi z řad domácností účet nebo zálohy. Budou to muset zřetelně uvést ve vyúčtování.

Havlíček: Síkela je jako Cimrman

Návrh úsporného tarifu by měla ve čtvrtek schvalovat Sněmovna. I když poslanci z hnutí ANO řekli, že návrh podpoří, neodpustili si ostrou kritiku vlády.

„Podpoříme to, protože si nechceme brát naše občany jako rukojmí. Vláda nedělá prakticky vůbec nic, co by hmatatelně a okamžitě pomáhalo občanům. Jsme ve velmi vážné situaci. Naše inflace je čtvrtá nejvyšší v EU a vláda koná pomalu. Dostává naši ekonomiku a firmy do neřešitelných situací,“ pustila se do pětikoalice šéfka poslanců ANO Alena Schillerová.

Že vládní pomoc občanům není dostatečná, sdělil i místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO): „Jozef Síkela je jako Jára Cimrman, zase pozdě. Co ostatní země začaly zavádět před měsíci, my zavádíme až teď. Je to extrémně pozdě, navíc legislativní paskvil. Jde o komplikovaný výpočet, ve kterém se nevyznají ani ti, kteří ho připravují. Lidem prakticky nepomůže.“ Havlíček jako řešení navrhl zastropování cen.

Tagy:
energie politika STAN Poslanecká sněmovna energetika vláda Jozef Síkela Poslanecká sněmovna ČR úsporný tarif