Všechno špatně. Okamura se pustil do vlády kvůli pomoci lidem a řekl, jak by vše řešila SPD

Hostem Nového dne na CNN Prima NEWS byl předseda SPD Tomio Okamura.

Hostem Nového dne byl Tomio Okamura

Vláda dělá z lidí užitečné idioty a v řešení ekonomické krize nedělá nic, zkritizoval kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) předseda opoziční SPD Tomio Okamura. V Novém dni na CNN Prima NEWS představil návrhy, jak by současnou dobu zdražování téměř všeho řešilo jeho hnutí. Okamurovi se nelíbí, že Česko nemá přímé kontrakty s dodavateli plynu a pomoc přichází od státu příliš pozdě. Podle zástupců vládních stran jde ale občas o návrhy, které ještě více rozproudí inflaci.

„Česko na rozdíl od demokratického Rakouska nebo Maďarska nenakupuje plyn přímo z Ruska, ale přes německé obchodníky, a to třikrát až pětkrát dráž. My říkáme, ať existují přímé smlouvy. Pro Fialovu vládu jsou ale na prvním místě zájmy Bruselu a Berlína. Dále prodáváme na unijní burzu veškerou energii a tam nám ji opět výrazně zdražují,“ pustil se do kabinetu Okamura.

SPD navrhuje, ať stát naplní nejdříve potřeby obyvatel a pak prodává jen přebytky. „Maďarsko zakázalo od srpna vývoz energií. U nás je vláda zaprodaná, aby byli Němci spokojení,“ pokračoval opoziční poslanec. Dalším řešením by podle něj bylo zastropování cen u potravin a pohonných hmot nebo snížení DPH, jako to udělali například v Polsku.

Neexistuje žádný důvod k zastropování, zní z ODS

Ti, kteří stojí na straně Petra Fialy, však podobnou kritiku odmítají. „Opozice nám vlastně doporučuje, abychom přilévali olej do inflačního ohně. Inflace se nelze zbavit jednoduchým mávnutím kouzelného proutku,“ říká ekonomický expert ODS a místopředseda Sněmovny Jan Skopeček.

Stejně mluvil ve vysílání CNN Prima NEWS i Skopečkův kolega z ODS Petr Bendl. „Neexistuje žádný důvod k zastropování cen potravin,“ prohlásil. Podle kabinetu by cenové regulace neprospěly státnímu rozpočtu a navíc by v budoucnu mohly vést k ještě výraznějším zmatkům na trhu.

Okamura i další zástupci opozice navíc vládu kritizují, že i když přichází s opatřeními, jedná oproti ostatním státům až s půlročním zpožděním. „To je na okamžitou demisi. Situace se bude zhoršovat, vláda uvrhá miliony lidí dochudoby. Nastane naprosto neřešitelná situace,“ prohlásil Okamura.

Poslanci by ve čtvrtek měli schvalovat takzvaný úsporný tarif. Návrh má pomoci domácnostem snížit náklady za elektřinu a zemní plyn. Mělo by se jednat o fixní částku, kterou za klienta při ročním vyúčtování energií zaplatí stát. Maximální výše je 20 tisíc korun. Na rozdíl například od příspěvků na bydlení není o úsporný tarif, který má platit od října, potřeba nikde žádat. Celkem vláda počítá pro podporu domácností a firem s částkou 66 miliard korun.

„Energetický balíček lidem vůbec nepomůže. Zapomnělo se na 4 miliony lidí s centrálním vytápěním. Vláda přichází s jednorázovou sociální dávkou, která nic nevyřeší. Tarif ve Sněmovně podpoříme, protože každá pomoc je dobrá, ale dojde na má slova a vše se bude kvůli vládě zhoršovat,“ nešetřil kabinet Okamura.

Skopeček dříve ve vysílání CNN Prima NEWS argumentoval tím, že pro lidi s centrálním vytápěním vidí jiné nástroje než energetický tarif, a to s ohledem na vývoj cen na energetických burzách. Dodal, že úsporný tarif neměl mířit ani na podnikatele. I tam vláda podle jeho slov chystá jiná opatření – včetně snahy odpustit nebo kompenzovat vysoké ceny emisních povolenek.

„Pamatujeme si covidové pomoci a zmatky, jak vládní strany navzájem říkaly protichůdné věci. Naše vláda má přístup jiný. Možná jí to trvá déle, ale dělá to tak, aby nemusela schválený tarif dvacetkrát měnit,“ oponoval místopředseda Sněmovny v hádce s exministryní financí Alenou Schillerovou (ANO).

Co s plynem z Ruska?

Velkým tématem jsou v posledních dnech hlavně dodávky plynu. V pondělí totiž odstartovala pravidelná roční údržba plynovodu Nord Stream 1, který vede po dně Baltského moře z Ruska do Německa. Někteří západní představitelé se obávají, že Moskva tento plynovod, jenž je hlavní trasou pro dodávky ruského zemního plynu do EU, již znovu neotevře. To by pro některé evropské státy včetně Česka znamenalo obrovský problém.

„Musíme se oprostit od závislosti na jednom zdroji, ale dosavadní vlády zprivatizovali vše, co je možné,“ rozčílil se Okamura. Upozornil, že Česko nemá přímý kontrakt s dodavatelem plynu jako například Rakousko, Německo nebo Itálie a nakupujeme ho od překupníků.

„Polsko má dlouhodobý kontrakt na zkapalněný zemní plyn. My nemáme nic. Ceny mohou růst a není žádná bariéra,“ vysvětlil bývalý ředitel Pražské plynárenské Pavel Janeček. Proto je podle něj zapotřebí změnit celou energetickou koncepci. „Vláda by měla jednat především s německými obchodníky, aby nás vzali ke svému dlouhodobému kontraktu a nenutili nás nakupovat přes burzu, která v tomto případě vůbec neexistuje a nefunguje,“ navrhl.

Varující signály vyslal také lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. „Vláda se musí snažit vyjednat, aby i Česká republika byla mezi státy, které si vyjednají dlouhodobý kontrakt. Na trhu je panika a Moskva využívá války na Ukrajině, aby tu paniku ještě podporovala,“ podotkl s tím, že koalice bude muset hledat i další způsoby, jak plyn do tuzemska dostat.

Tagy: