Šílený čin v Brně: Muž podřízl invalidního spolubydlícího, do vězení ale nepůjde

Brutální smrt řešil odvolací Vrchní soud v Olomouci. Na lavici obžalovaných usedl muž, který podřízl hrdlo svému invalidnímu spolubydlícímu, o něhož se staral. Přesto se pachatel nezpovídal z vraždy, ale z opilství.

Vražda se odehrála před dvěma lety za zavřenými dveřmi bytu v Brně-Starém Lískovci. Obětí se stal 57letý muž, který trpěl nevyléčitelnou nemocí a posledních pár let byl upoutaný na invalidní vozík. „Byl vynikající chlap, nikomu neublížil. Dobrého slova měl pro každého, akorát ho trápila ta nemoc,“ popsal oběť krátce po činu její soused.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Recidivista škrtil a bil tyčí do hlavy svého známého z Přerova. Soud mu nyní zkrátil trest

S vozíčkářem bydlel 38letý Marek S., který se měl o muže starat. Podle sousedů to s ním už tak jednoduché nebylo. „Vím, že tady žebral peníze po lidech, dlužil jim a tak dále,“ sdělila jedna ze sousedek.

Osudný sobotní podvečer obžalovaný muž udělal něco šíleného. „Zezadu přistoupil k poškozenému, který seděl na vozíčku před počítačem ve svém pokoji, chytil ho zezadu za hlavu a prořízl mu hrdlo,“ popsal čin státní zástupce Robert Hanuš.

Pachatel se loni v říjnu u Krajského soudu v Brně k usmrcení spolubydlícího přiznal. Tvrdil ale, že mu hlasy několik týdnů říkaly, aby to udělal. Svého invalidního známého prý zabil také proto, že to chtěl bůh. Podle znalců byl 38letý Marek S. v době činu mimo realitu a nepříčetný.

Nezpovídal se tak z vraždy, za kterou by mu hrozilo až 18 let vězení, ale z trestného činu opilství. A i toho jej jak krajský soud, tak i nyní vrchní soud zprostili.

Na svobodu se muž přesto nedostane. „Pan obžalovaný definitivně zůstává v ochranném psychiatrickém léčení, které je prováděno ústavní formou,“ vysvětlil státní zástupce Jaroslav Kandráč. Muž tak stráví mnoho let na uzavřených odděleních psychiatrických nemocnic, izolován od společnosti.

Tagy: