Šílený večer v Kataru. Němci si opět nezahrají play-off, Japonci vystřihli další senzaci

Fanoušci se museli v jednu chvíli štípat, jestli je průběžné pořadí ve skupině E fotbalového šampionátu skutečné. Němci prohrávali s Kostarikou a v souběžně hraném utkání Japonci drželi vedení nad Španělskem. Což znamenalo, že dva outsideři postupují do osmifinále. Die Mannschaft sice nakonec zvládl vyhrát 4:2, ovšem Španělé už se senzačním výsledkem 1:2 nic neudělali. I tak jdou dál, černého Petra si vytáhlo Německo. A asijský výběr může v Kataru slavit nečekaný úspěch.

Němci vyhráli nad Kostarikou stejným výsledkem jako na domácím šampionátu v roce 2006, tentokrát jim to ale nebylo nic platné a podruhé za sebou skončili už v základní skupině. S turnajem se loučí i Kostarika.

Skupinu E se šesti body překvapivě ovládli Japonci. V osmifinále se utkají v pondělí s Chorvatskem. Dál jdou ze druhého místa díky lepšímu skóre i Španělé, které čeká v úterý Maroko. Mistry světa z roku 2010 poslal v Dauhá do vedení v 11. minutě útočník Álvaro Morata, jenž se prosadil i ve třetím utkání na šampionátu a se třemi góly se dotáhl do čela tabulky střelců. Ve 48. a 51. minutě ale skóre otočili střídající Ricu Doan a další záložník Ao Tanaka.

Německý trenér Hansi Flick, který má bez ohledu na výsledek v Kataru smlouvu až do roku 2024, kdy bude jeho rodná země hostit mistrovství Evropy, udělal jedinou změnu v sestavě. Na místo pravého obránce Kehrera se stáhl ze zálohy Kimmich a vpředu naskočil Sané, který už doléčil poraněné koleno.

Do německé branky se podevatenácté na šampionátu postavil Manuel Neuer a překonal brankářský rekord, který držel se svým krajanem Seppem Maierem a Brazilcem Cláudiem Taffarelem. Další zápasy však už nepřidá.

Na kostarické straně nemohl nastoupit za karty potrestaný stoper Calvo, na lavičce zůstali záložník Torres a útočník Contreras. Jejich místa zaujali Aguilera a poprvé na šampionátu hrající Vargas a Venegas.

Němci začali zostra a během úvodních deseti minut měli tři velké šance. Tu třetí už Gnabry po Raumově centru přesnou hlavičkou proměnil ve svůj 21. reprezentační gól. Téměř vzápětí se ujali vedení i Španělé v paralelně hraném zápase s Japonskem a v tom okamžiku byli Němci na postupové pozici.

Dál byli při chuti, Musiala svými kličkami motal hlavy soupeřovým obráncům a brankář Navas měl plné ruce práce s hlavičkou Goretzky. Ve 35. minutě nadvakrát zkrotil Kimmichovu střelu z dálky.

Kostaričané se téměř nedostali za polovinu, ale tři minuty před přestávkou vyrazil dopředu Fuller, který zařídil výhru nad Japonskem, Rüdiger s Raumem udělali dvě hrubé chyby po sobě a Neuer měl co dělat, aby míč vytáhl nad břevno.

Vzhledem k tomu, že Japonci po změně dvěma slepenými góly zápas otočili, museli by dát Flickovi svěřenci šest branek. Místo toho v 58. minutě inkasovali, když brankář Neuer jen vyrazil Campbellovu hlavičku a dobíhající Tejeda vyrovnal.

Na kostarickou branku se pak valily další útoky, Musiala dvakrát orazítkoval tyč. Ale úder přišel znovu na druhé straně. Při závaru před brankou Neuer na míč nedosáhl a Vargas ho dotlačil do sítě. Už za tři minuty vyrovnal střídající Havertz a vítězný gól měl na kopačce Füllkrug, ale hrdina zápasu se Španělskem trefil zblízka jen brankáře Navase.

Pět minut před koncem si Havertz naběhl na Gnabryho přihrávku za obranu a svým druhým gólem v zápase znovu vykřesal německou naději. Ale ani čtvrtý gól Füllkruga už na vyřazení čtyřnásobných mistrů světa nic nezměnil.

Pro dlouholetou stálici reprezentace Thomase Müllera to bylo poslední vystoupení na mezinárodní scéně, jak sám oznámil v rozhovoru po utkání.

Německo od triumfu na MS v roce 2014 neudrželo šestkrát v řadě ani jednou čisté konto a především kolaps v dobře rozehraném úvodním utkání s Japonskem znamenal v konečném účtování konec nadějí.

Tagy:
Japonsko Německo Maroko Chorvatsko Španělsko MS ve fotbale Kostarika Němci fotbal Katar sport španělská fotbalová reprezentace Mistrovství světa v Kataru 2022 německá fotbalová reprezentace Manuel Neuer playoff japonská fotbalová reprezentace kostarická fotbalová reprezentace