Silné bouřky a deště bičují Česko. Bez proudu se ocitly tisíce domácností

Bouřky a lijáky bičují Česko. (Ilustrační foto)

Obří průtrž mračen v Praze

Po bouřkách ve středních Čechách zůstalo v neděli odpoledne bez proudu zhruba 6 800 domácností, nejvíce na Berounsku. ČEZ měl kolem 15:30 čtyři poruchy na vedení vysokého napětí, energetici postupně pracují na jejich odstranění, řekla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová po 17:30. Silné bouřky a lijáky se i nadále vyskytují nad Prahou.

Bez proudu jsou převážně lidé v centrální části Čech. „Na Mladoboleslavsku se jedná o 1 800 odběrných míst, na Berounsku zhruba o 4 500, na Praze-východ o 500,“ řekla Holingerová. Příčinou byly například pády větví do vedení. V Mladé Boleslavi je bez proudu část města, na Berounsku například Beroun a Králův Dvůr.

ČTĚTE TAKÉ: Spadané stromy i zatopené silnice. Na Olomoucku řádily bouřky, zasahovaly desítky hasičů

„Vyjeli jsme do terénu a pracujeme na obnovení dodávek, předpoklad obnovení je ve večerních hodinách,“ doplnila Holingerová.

Středočeští hasiči evidují za odpoledne jen jednotky událostí, které souvisí s počasím. „Čerpání vody bylo například v 15:56 v Jílovém u Prahy,“ sdělil mluvčí krajských hasičů Jan Sýkora.

Kolem šesté hodiny se silné pásmo bouřek usadilo nad Prahou, kde se spustil vydatný déšť. Přeháňky evidují také v Karlovarském a Libereckém kraji, ukazuje meteoradar.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

„Srážky nebudou slábnout ani v nočních hodinách,“ upozornil meteorolog Josef Hanzlík ve vysílání CNN Prima NEWS. Pochmurné počasí by mělo pokračovat do začátku nového týdne.

V pondělí bude obloha oblačná. „V ranních a dopoledních hodinách by nás měl doprovázet déšť nebo přeháňky,“ sdělil Hanzlík s tím, že v průběhu dne by se situace měla postupně zlepšovat.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nový druh komára se rozšířil na Olomoucku. V čem se daleko agresivnější hmyz liší?

Tagy: