Česko sužují „letní“ komáři: Na uzdě je drží moderní technologie a preventivní postřiky

Na Olomoucku se díky moderním technologiím daří snižovat počty komárů.

Počty komárů se na Olomoucku drží pod normálem

Po nedávných vydatných deštích se opět ve velkém objevují komáři. Na střední Moravě v uplynulých letech museli hygienici na některých místech vyhlašovat kalamitu. Letos to zatím díky řadě preventivních opatření a moderním technologiím nebylo nutné.

Bouřky, přívalové deště, povodně a po nich zůstávající mokřady. Podle expertů jsou právě ty v současné době nejčastějším zdrojem komárů, navíc velmi agresivních.

ČTĚTE TAKÉ: Kůň královské gardy v Londýně pokousal turistku. Video zachycuje, jak se složila k zemi

„Došlo k zaplavení některých líhnišť a tam se pak líhnou letní komáři. Hlavně druh Aedes vexans, který je velice útočný a lidem hodně znepříjemňuje pobyt venku,“ řekl Libor Mazánek z Krajské hygienické stanice v Olomouci.

Jedním z míst, kde komáři útočí ze všech stran, je zalesněná periferie Olomouce. Absolutně nejhorší bývala každoročně situace v okolí obce Střeň v Litovelském Pomoraví. Od loňska tam ale testují nové sondy, které varují před ideálními podmínkami pro líhnutí komárů.

„Primárně, co potřebujeme vědět, je výška hladiny vody. Dále nás zajímá teplota v daných profilech a teplota s vlhkostí vzduchu,“ řekl loni pro CNN Prima NEWS vědecký pracovník Univerzity Palackého Jan Brus.

Na nebezpečná místa pak okamžitě vyrážejí pracovníci se speciálními postřiky. „Nemá negativní dopady na životní prostředí, ale omezuje případný výskyt komářích kalamit,“ sdělil ministr životního prostředí Petr Hladík.

Podle Mazánka je letos výskyt komárů na Olomoucku relativně nízký, a to díky rozsáhlým opatřením, ke kterým odborníci přistoupili. Kvůli deštivému jaru se ale původně čekalo, že komárů bude mnoho. V rámci celé země je v těchto dnech index aktivity komárů na střední úrovni. Tam, kde stojí voda, se komárům daří více. Tak je tomu například na Olomoucku nebo aktuálně v jižních Čechách.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Komáří apokalypsa: Proč repelenty nefungují a jak se chránit? Odborník popsal rizika

Tagy: