Silné bouřky postupují na východ. Na Moravě lámaly stromy, v Brně zatopily silnice

Spadlý strom po bouřce v Jihomoravském kraji

Česko zasáhly silné bouřky

Velmi intenzivní bouřky řádí na různých místech v Česku. Meteorologové aktuálně varují před konvektivní skupinou postupující přes Jihomoravský kraj a Vysočinu, kde hasiči vyjíždějí k zatopeným silnicím i spadlým stromům. Odpoledne přívalový déšť spolu s vodou z polí zaplavil ulice ve Zbirohu na Rokycansku. Hasiči evakuovali obsluhu benzinové čerpací stanice, zaplavené jsou desítky sklepů. V obci Stachy na Šumavě v úhrnu spadlo patrně přes 80 milimetrů vody a jsou tam velké škody. Velmi silná bouřka řádila i v Praze, říčka Botič se dostala na druhý povodňový stupeň. Ve Středočeském kraji byl na Pitkovickém potoce v Kuří u Říčan dosažen třetí povodňový stupeň.

Velmi silné bouřky večer dorazily na Moravu a do Slezska. Pásmo bouřek, které po 19:00 přecházelo od jihozápadu k severovýchodu jižní Moravy, lámalo hlavně stromy, větší škody nezpůsobilo. Hasiči vyjížděli mezi 19:30 a 21:45 ke 23 událostem, nejčastěji na Brněnsku a Znojemsku, řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

ČTĚTE TAKÉ: V Česku již řádí velmi silné bouřky. Sledujte radar, jejich pohyb nelze předvídat

„Od 21:15 už nové výjezdy přestaly přibývat. Celkem jsme pomáhali s odstraněním 17 stromů, pětkrát pomáhali odstranit nebezpečné stavy a čerpali vodu z laguny vzniklé v Jedovnické ulici v Brně,“ uvedl Mikoška. Bouře nad Brnem v neděli večer předčasně ukončila zahajovací koncert Festivalu Špilberk na nádvoří hradu. Bouřky přešly přes všechny okresy kraje.

Hasiči na Vysočině vyjížděli kvůli večerním bouřkám čistit silnice a odčerpávat vodu ze sklepů. Zřejmě nejvíc práce měli zatím v Humpolci, kde byla podle meteorologů extrémně silná bouřka s přívalovým deštěm. Za půl hodiny tam spadlo přes 40 milimetrů vody. Hasiči v tomto městě zajišťovali i zatopenou komunikaci s uvízlými auty a odstraňovali bahno z blízké D1. Velmi silné bouřky hrozí na Vysočině podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) do pondělní třetí hodiny ranní.

Stachy

Posted by vimperk.eu on Sunday, August 18, 2024

Odpoledne přívalový déšť spolu s vodou z polí zaplavil ulice ve Zbirohu na Rokycansku. Hasiči evakuovali obsluhu benzinové čerpací stanice, zaplavené jsou desítky sklepů. „Ve 13:00 jsme ještě na radaru nic neviděli a ve 13:50, kdy přišla výstraha před přívalovým deštěm, se spustil takový liják, že bylo úplně bílo. Vyskákaly kanály a voda se proudem valila po ulicích. Pole jsou holá, je po sklizni, obec se proměnila v řeku,“ popsal situaci starosta Zbirohu Josef Štícha (nez.).

„Evakuovali jsme paní z čerpací stanice a odstranili jeden zaplavený osobní automobil,“ řekl Vladislav Bareš, velící důstojník hasičů na Rokycansku. S čerpáním vody začnou pravděpodobně až v pondělí. Večer voda do Zbirohu stále přitékala. Dvě desítky oznámení, které operační středisko hasičů obdrželo, se týkaly právě technické pomoci a čerpání vody ze zatopených obydlí a zahrad.

Déšť komplikoval situaci také v hlavním městě. V pražské Ruzyni podle meteorologů spadlo za hodinu kolem 60 milimetrů srážek. Letiště proto muselo přerušit odbavení, cestující museli počítat se zpožděním letů, ale nijak zásadním. Hasiči v hlavním městě pomáhali s odčerpáváním vody ze sklepů a komunikací, v Jeremiášově ulici vyprošťovali také auto uvízlé v laguně.

Z toků vystoupaly na povodňové stupně vedle Botiče v Nuslích i Rokytka v Libni a Vysočanech. Ve Středočeském kraji hlásil třetí povodňový stupeň, tedy ohrožení, Pitkovický potok v Kuří u Říčan a Botič v Jesenici-Kocandě u Prahy.

Středočeští hasiči v neděli od 15:30 do 18:00 zasahovali po bouřkách u 212 událostí, většinou čerpali vodu nebo odstraňovali popadané stromy. Nejvíce zásahů měli v okresech Praha-východ, Praha-západ a na Kladensku, řekla mluvčí středočeských hasičů Tereza Sýkora Fliegerová. Přívalové deště podle ní například ucpávaly propustky. „V Hostivici byla v 16:15 hlášená nestabilní zeď ze stavby, která se částečně zřítila do potoka a ucpala ho, na místě jsme zajistili bagr, aby voda mohla odtékat,“ doplnila mluvčí.

Velmi intenzivní bouřka zasáhla odpoledne i obec Stachy na Šumavě. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) tam v úhrnu spadlo patrně přes 80 milimetrů vody a jsou tam velké škody. Jihočeští hasiči na síti X okolo 16:30 uvedli, že kvůli bouřce měli zatím přes 20 výjezdů v okolí Vimperku a na Strakonicku. Ve většině případů čerpali vodu ze sklepů, několikrát ve Stachách a ve Vimperku. Čerpání vody se týkalo 16 výjezdů, byly i v Lažišti, Výškovicích, Prachaticích, Strakonicích a Řepicích. Na dalších místech hasiči odstraňovali spadlé stromy. „V obci Vícemily jsme monitorovali hráz rybníka a ve Strakonicích vytahovali z vody pod mostem uvízlé auto,“ uvedli hasiči.

Přívalový déšť působil komplikace i řidičům, po 15:30 zaplavil na 18. kilometru dálnici D6. Jezdilo se jen jedním pruhem. Voda zaplavila i některé další středočeské silnice. Na železnici asi hodinu nejezdily vlaky mezi Kaplicí a Velešínem na Českokrumlovsku. Mezi Dačicemi a Slavonicemi na Jindřichohradecku byl přerušený provoz vlaků kvůli podezření na podemletou železniční trať.

„Bouřky se budou vyskytovat až do noci a během její druhé poloviny budou ustávat,“ uvedli meteorologové. Výstraha před nimi platí do pondělních 03:00.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Farmáři předpověděli, jaká bude nadcházející zima. Shodnou se s meteorology?

Tagy:
počasí bouřka katastrofa Česko přírodní katastrofa katastrofy, nehody a mimořádné události meteorologická katastrofa Stachy