Silné bouřky postupují Českem. Lidé hlásí obrovské kroupy a poškozená auta

Nad Prahou se v noci na 20. května 2011 přehnala bouřka bohatá na blesky. Jeden z nich uhodil i do rozhledny na Petříně

Česko ve středu odpoledne zasáhly silné bouřky. Vyskytly se zejména na Olomoucku a postupují jihovýchodním směrem. Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) kvůli tomu vydali výstrahu. Na některých místech se totiž vyskytly velké kroupy či silné nárazy větru.

Silné bouřky ve středu odpoledne zasáhly zejména Olomoucký kraj. „Na Litovelsku a Konicku se vyskytuje velmi silná bouřka s kroupami o velikosti nad dva centimetry, nárazy větru přes 20 m/s (70 km/h) a přívalovými srážkami,“ uvedli experti z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na svém webu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Smrtící záplavy v Libyi: Města smetly přívaly vody, mrtvých může být až deset tisíc

Hasiči z Olomouckého kraje zasahovali v obci Dzbel na Prostějovsku, kde voda zaplavila několik sklepů a garáží. Voda se po vydatném dešti vlila i do nedaleké osady Ladín a obce Ponikev. „Ve Dzbelu zaplavila voda z polí jednu ulici a vlila se i do některých sklepů a garáží. Na místě je šest jednotek, které čistí těžkou technikou propustky, aby voda mohla odtéct. Začínají čerpat vodu ze sklepů,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Bouřka se postupně přesunuje směrem na jihovýchod. „V nejbližších hodinách by měla postupovat na Olomouc a Prostějov,“ upřesnili meteorologové na svém Facebooku. Později uvedli, že bouřky směřují do Jihomoravského kraje.

Hasiči Jihomoravského kraje vyjížděli do 19:00 ke třem desítkám zásahů souvisejícím s bouřkami. Nejvíce jich bylo v regionu Boskovic, a to převážně čerpání vody, sdělili na síti X.

Podle některých svědků padaly u Moravské Třebové tak velké kroupy, že poškodily auta. „Bylo to snad 10 minut, nebo aspoň mně to přišlo nekonečné. Potom plná cesta krup, ani rozjet se nešlo, naštěstí mám zimní pneu. Auta ale zničený, ďolíčky na všech,“ napsal jeden z uživatelů Facebooku. Další pak sdíleli záběry obrovských krup a zaplavených silnic.

Silné deště se podle Českého hydrometeorologického ústavu objevily i na Jesenicku. Na stanici Zlaté Hory spadlo ve velmi silné bouřce jen za půl hodiny 33,4 milimetru srážek, tedy 33,4 litru vody na metr čtvereční.

Silné bouřky zasáhly také Moravskoslezský kraj. Mluvčí krajských hasičů Jakub Kozák uvedl po 22:00 na síti X, že od 20:40 řešili 37 událostí spojených s čerpáním vody po bouřkách, všechny v okrese Opava.

Kvůli silným bouřkám vydali meteorologové výstrahu. Platí pro celé území Moravy a Slezska do čtvrteční třetí hodiny ranní. Vyskytnout se mohou přívalové srážky s úhrnem přes 40 mm, silné nárazy větru a také kroupy. „Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů apod. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky,“ varovali meteorologové.

Tagy: