Smrtící záplavy v Libyi: Města smetly přívaly vody, mrtvých může být až deset tisíc

Tisíce mrtvých a pohřešovaných, zlikvidovanou infrastrukturu a miliardové škody za sebou zanechala bouře Daniel, která udeřila v neděli na Libyi. Bouře způsobila rozsáhlé záplavy, které už mají přes tři tisíce potvrzených obětí, a předpokládá se, že počet mrtvých dosáhne deseti tisíc, uvedl v úterý ministr zdravotnictví libyjské vlády národní stability, působící na východě země, informoval o tom list The Guardian. Tamější úřady vyhlásily na východě země stav mimořádné nouze, píše web Tageschau.de.

„Počet pohřešovaných je v tisících a očekává se, že počet mrtvých dosáhne 10 tisíc,“ řekl ministr zdravotnictví Usmán Abdal Džalíl na televizní stanici Al-Masar.

Mluvčí libyjského ministerstva vnitra mezitím agentuře DPA uvedl, že počet obětí dosáhl již 5 200. Agentura nicméně upozornila, že tato čísla není možné bezprostředně nezávisle ověřit.

ČTĚTE TAKÉ: Smrtící záplavy v Číně: Největší srážky za 140 let mají už nejméně tři desítky obětí

Ve městě Darná bylo po záplavách nalezeno přes tisíc těl obětí. Premiér Hamád vyhlásil místo za zónu katastrofy. Celé čtvrti i s jejich obyvateli přívaly vody „smetly do moře“ a tisíce lidí se pohřešují. Město je podle místních médií nedostupné a nefunguje v něm elektřina ani v něm není signál. Zřítily se čtyři mosty a protrhly dvě přehrady. Záchranné operace byly často závislé jen na vrtulnících.

„Lidé spali, probudili se a jejich domy byly obklopené vodou,“ popsal jeden ze svědků záplav v Darně. Voda podle něj zcela zalila obydlí v údolí vedle města. Jiní svědci podle agentury Reuters sdělili, že voda v některých částech Darny dosahuje do výšky tří metrů. Strhla čtyři mosty a na dvou místech se protrhly hráze tamější přehrady, píše web Taz.de.

„Vrátil jsem se z Darná. Je to obrovské neštěstí. Všude jsou těla – v moři, v údolí i pod budovami,“ řekl agentuře Reuters telefonicky ministr civilního letectví. „Očekáváme, že konečná bilance bude opravdu vysoká. Nepřeháním, když řeknu, že 25 procent města je pryč. Spousta domů spadla, dodal.

Zpravodaj agentury Reuters cestou do města, které mělo před katastrofou kolem 90 tisíc obyvatel, viděl na kraji silnice převrácená auta, zporážené stromy a opuštěné, zatopené domy. Na videonahrávkách zveřejněných na internetu byl vidět široký proud vody protékající městem.

Bouře zasáhla také pobřežní města Benghází, Susah, Bajdá a Mardž.

Za zónu katastrofy jsou vyhlášeny také tři provincie regionu Kyrenaika, informuje agentura Reuters. Kyrenaika je historické označení pro východní část Libye, píše web Tageschau.de.

Země zmítaná občanskou válkou požádala mezinárodní společenství o pomoc. Šéf prezidentské rady Mohamed al-Manfi na Facebooku žádá „o pomoc bratrské a přátelské země a mezinárodní organizace“.

Libye se déle než deset let po konci konfliktu potýká se špatně fungující infrastrukturou. Vláda šestimilionové země je rozdělená na konkurenční celky na východě a západě, přičemž každý z nich podporují jiné skupiny ozbrojenců a zahraničních vlád, píše AP.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Celosvětový kolaps v počasí. Kde hrozí požáry a kde naopak záplavy?

Tagy: