Bartoš: Požadavky vůči Blažkovi si Piráti nevycucali z prstu, opíráme se o názor veřejnosti

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti)

Ivan Bartoš o konsolidačním balíčku a kritice Pavla Blažka

Usnesení Pirátské strany na adresu ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), který podle ní ohrožuje důvěru ve spravedlnost, reflektuje názor široké veřejnosti. Naše požadavky směrem k němu nejsou nic, co by si Piráti vycucali z prstu, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS předseda Pirátů Ivan Bartoš, který se mezitím setkal s Blažkem i premiérem Petrem Fialou (ODS). Zastal se i své stranické kolegyně europoslankyně Markéty Gregorové, která kritizovala ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS).

Šéf Pirátské strany ve vysílání CNN Prima NEWS sdělil, že ač v záležitosti kritiky Pirátů směrem k Blažkovi absolvoval již dvě schůzky, na podobná setkání není vzhledem k sněmovnímu dění i mezinárodním otázkám mnoho času. „V reakci na naše usnesení jsem se setkal s Petrem Fialou. Naše stanovisko reflektovalo názor široké veřejnosti, a to zejména ve věcech týkajících se nezávislosti justice či státních zastupitelství. S premiérem jsme si všechny výhrady vyjasnili,“ uvedl.

ČTÉTE TAKÉ: Škrtat už nejde, pomůže jen hozený granát, tvrdí ekonom. Nesmysl, oponuje Křeček

Následně se Bartoš setkal s kritizovaným ministrem spravedlnosti. Během schůzky probrali pět zásadních požadavků, které přišly právě ze strany Pirátů. „Týkají se třeba novely státního zastupitelství a s tím související nezávislosti úřadu, jeho vystupování ve veřejném prostoru či živě komentovaných kauz v Brně. To vše zakládá podezření k nějakému střetu zájmů či účelovosti,“ upřesnil.

S premiérem Fialou se Bartoš hodlá ještě setkat a důsledně s ním prodiskutovat správu a organizaci jednotlivých poboček státního zastupitelství. „Do diskuzí se musí zapojit také veřejnost či protikorupční organizace. Myslím si, že formulované požadavky nejsou nic, co bychom si jakožto Piráti vycucali z prstu, jelikož vše rezonuje širším společenským prostorem,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS. Současně zdůraznil, že považuje za důležité, aby měla vláda důvěru jako celek.

Bartoš komentoval i vyjádření pirátské europoslankyně Gregorové, podle níž je ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ve své funkci problematický. „Je třeba si uvědomit, že ve vládě je pět koaličních stran, můžeme mít vzájemné výhrady k některým krokům. Problémy však řešíme mezi jednotlivými ministry, agendy se prolínají,“ vysvětlil svůj postoj šéf Pirátů. „Každý se může ve veřejném prostoru vyjádřit i kriticky, ale spíše bych se díval po celém obsahu. Nevnímám jako problematické, že se Gregorová rozhodne takto vyjádřit svůj názor,“ dodal.

Ivan Bartoš ve vysílání CNN Prima NEWS hovořil také o úterním jednání ohledně přijetí konsolidačního balíčku ve Sněmovně a s tím související shodě koaličních stran. Více se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Tagy: