Stržené střechy a hrozba povodní. V Česku znovu řádí bouřky, ve středu udeří ještě silněji

Následky bouřek na jihu Čech

V Česku znovu udeřily silné bouřky

Silné bouřky opět dorazily do Česka. Vyskytují se hlavně na území středních, jižních a severních Čech. Jihočeští hasiči zaznamenali za tři hodiny přes 20 zásahů. Meteorologové varují, že ještě silnější bouřky se vyskytnou ve středu.

Jihočeští hasiči měli v úterý od 19:00 do 22:30 kvůli bouřce a dešťům 22 výjezdů. Odklízeli popadané stromy, odčerpávali vodu, čistili rybníky. V Českých Velenicích shrnul velký vítr střechu na bytovém domě. „Je tam shrnutá, srolovaná střecha. Hasiči natahují fólii, aby tam nepršelo. Dům je jinak nepoškozený. Obcházím tady, není to jenom střecha, jsou tady popadané stromy, je toho poměrně dost,“ popsal starosta Českých Velenic Jaromír Slíva (ČSSD).

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bouřky dorazily z Rakouska. „Do jižních Čech postupuje relativně neuspořádaný systém bouřek. Lokálně může docela zapršet a v oblasti Šumavy a Pošumaví by mohly i relativně malé úhrny rozvodnit menší toky,“ varoval ČHMÚ na svém Facebooku s tím, že se systém bude v následujících hodinách přesouvat k severu až severovýchodu a měl by spíše slábnout. „Kromě srážek nemůžeme vyloučit ani menší nárazy větru, riziko krup je na druhou stranu minimální a pokud budou, tak jen velmi malých rozměrů,“ informovali meteorologové.

V oblasti Vysočiny však systém bouřek mírně zesiluje. „Hrají mu do karet lepší podmínky oproti oblastem více na sever. Měl by tedy postupovat dále k východu a severovýchodu. Hlavní rizika jsou zejména nárazy větru a lokální přívalové srážky,“ upřesnili meteorologové.

Podle nich se nebezpečnější jevy mohou vyskytnout hlavně ve středu. I proto meteorologové vydali varování před velmi silnými bouřkami. To platí od středečních 12:00 do čtvrtečních 3:00 hodin ráno. „Očekává se výskyt velmi silných bouřek s nárazy větru až 90 km/h, většími kroupami a krátkodobými úhrny srážek kolem 50 mm,“ uvedl ČHMÚ na svém webu. „Ve hře bude patrně i případné zvýšení na nejvyšší stupeň,“ varovali meteorologové s tím, že výstrahu budou upřesňovat během dne.

Tagy: