V Česku řádily silné bouřky. Udeřily kroupy i supercela, hasiči měli desítky výjezdů

Následky po bouřích v Ústeckém kraji

Silné bouřky řádily téměř po celém Česku

Česko znovu zasáhly silné bouřky doprovázené kroupami a velkým množstvím srážek. Ve Volyni dokonce padaly kroupy o velikosti až čtyř centimetrů. Hasiči vyjížděli ke stovkám případů, jen na Ústecku jich bylo několik desítek. Bouřky přes noc sílily, meteorologové proto zpřísnili výstrahu. Neprůjezdný je kvůli následkům bouřky například hlavní železniční tah mezi Plzní a Českými Budějovicemi, oprava bude trvat několik dní.

V pondělí vystoupaly teploty až ke 34 °C. V odpoledních hodinách se tak objevily silné bouřky. „Na Prachaticku se vyskytuje solitérní výrazná buňka – supercela. Ve Volyni jsme zaznamenali i kroupy přes 4 cm,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav na svém Facebooku.

Posted by Vaclav Michalek on Monday, June 27, 2022

Hasiči v Ústeckém kraji vyjeli v pondělí přibližně od 17:30 do 21:00 kvůli bouři s přívalovými dešti k 33 událostem. Nejvíce z nich, 22, likvidovali na Teplicku. Nejčastěji odstraňovali popadané stromy z komunikací a odčerpávali vodu ze sklepů i vozovek. Na Twitteru to uvedl mluvčí Lukáš Marvan.

Hasiči v Plzeňském kraji měli po pondělní večerní a noční bouři výjezdy na desítky míst. Nejvíce zasaženými oblastmi byly Rokycansko a okolí Nepomuku na jižním Plzeňsku. Do úterních 7:00 hasiči v 73 případech odstraňovali popadané stromy, téměř výhradně kmeny spadlé na komunikace. Dále na 84 místech čerpali vodu, nejčastěji na Rokycansku, řekl krajský mluvčí hasičů Petr Poncar.

Déšť zvedl hladinu Holoubkovského potoka, který je nyní podle Českého hydrometeorologického ústavu na druhém stupni povodňové aktivity v Rokycanech. Jeho hladina je už nyní na poklesu. První stupeň je na Úslavě ve Ždírci a na Bradavě v Žákavě na jižním Plzeňsku.

Čechy zasypaly kroupy

Supercela se pohybovala směrem k východu a meteorologové proto doporučili sledovat radar. „Velké kroupy, nárazy větru i srážky se mohou vyskytnout i nadále,“ varovali meteorologové. Kroupy o velikosti až dvou centimetrů zaznamenali také na severozápadě Čech.

Po noční bouřce je neprůjezdná železniční trať mezi Strakonicemi a Katovicemi, jde o hlavní trať z Plzně do Českých Budějovic. Oprava potrvá několik dní, zasahovat musí i geotechnik. Správa železnic zajistila náhradní autobusovou dopravu.

Trať je podemletá, na trakční vedení spadly stromy. Jde o úsek Střelské Hoštice – Strakonice, vyplývá z informací na webu Českých drah (ČD).

Velmi silná bouřka zasáhla i Středočeský kraj a okolí Prahy. Doprovázel ji velký počet blesků. Meteorologové proto zpřísnili výstrahu. Varovali před výskytem velmi silných bouřek na území Čech.

„Ve Slaném se vyskytuje velmi silná bouřka doprovázená kroupami nad 2 cm, nárazy větru kolem 70 km/h a přívalovými srážkami,“ uvedl v noci ČHMÚ na svém webu s tím, že bouřka zvolna postupuje k východu. Výstraha před velmi silnými bouřkami byla v platnosti do úterních šesti hodin ráno.

Tagy: