Silný vítr láme stromy, některé silnice jsou neprůjezdné. Bez proudu skončily tisíce lidí

Popadané stromy

Silný vítr lámal stromy

Česko v noci zasáhl silný vítr, místy dosahoval rychlosti až 90 kilometrů v hodině. Výstraha platí do pondělního večera pro Liberecký, Královéhradecký, Pardubický a Ústecký kraj. Vítr zaměstnal hasiče i na Vysočině, kde do pondělního rána hlásí až 200 výjezdů, a na Olomoucku, kde hasiči zasahovali 50krát. Počasí zastavilo také horní úsek lanovky na Sněžku. Tisíce domácností jsou bez dodávek elektřiny.

Na Vysočině jsou kvůli popadaným stromům zavřené některé silnice. Dva neprůjezdné úseky jsou na silnici II/353 mezi Žďárem nad Sázavou a Jihlavou. Projet se nedá ani mezi Českou Bělou a Chotěboří, mezi Humpolcem a Krasoňovem a Českým Herálcem a Vortovou, sdělila mluvčí krajské policie Dana Čírtková. Hasiči měli od nedělního poledne do pondělní 6. hodiny kvůli větru skoro 200 výjezdů.

Hasiči odstraňovali nejčastěji stromy a větve ze silnic. Nejvíc výjezdů měli na Havlíčkobrodsku a Žďársku, uvedla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Na několika místech narazila do spadlých stromů auta, při těchto nehodách podle mluvčí nebyli zranění lidé.

Uzavřené byly v noci na pondělí úseky silnice II/353 od sjezdu z dálnice D1 na 119. kilometru k Rytířsku a mezi obcemi Zhoř a Stáj. Neprůjezdné jsou také silnice II. třídy mezi Českou Bělou a Chotěboří na Havlíčkobrodsku a Humpolcem a Krasoňovem na Pelhřimovsku. Zavřená je rovněž komunikace III. třídy z Českého Herálce na Žďársku do Vortové na Pardubicku. Zprůjezdněné budou ráno po zlepšení povětrnostních podmínek, uvedla mluvčí policie.

Výstraha meteorologů před silným větrem platí od nedělního odpoledne do pondělní 20. hodiny. Před větrem s nárazy přes 85 kilometrů v hodině varovali hlavně na Havlíčkobrodsku a Žďársku. Vítr může mít v nárazech rychlost 70 až 90 kilometrů v hodině, slábnout bude později večer.

Vítr zastavil lanovku na Sněžku

Před silným větrem vydala výstrahu i horská služba Krkonoše, na hřebenech hor může dosahovat v nárazech rychlosti více než 100 km/h. Kvůli silnému větru se v pondělí opět nerozjel horní úsek lanovky na Sněžku. Spodní úsek zůstal v provozu. Mimo provoz byl horní úsek i o víkendu. Lanovka může být v provozu do rychlosti větru 60 km/h.

Podle meteorologů má být v pondělí v Krkonoších zataženo až oblačno, později odpoledne a večer má na většině území sněžit. Nejvyšší denní teploty budou mezi minus třemi stupni Celsia až nulou. Vítr může dosahovat v nárazech rychlosti až 90 km/h, na hřebenech až 110 km/h, k večeru má slábnout.

Pardubičtí hasiči zasahovali u 131 případů

Hasiči v Pardubickém kraji od nedělní 13. hodiny do pondělí 7. hodiny vyjížděli kvůli silnému větru ke 131 zásahům. Odstraňovali hlavně popadané stromy a větve na silnice, na vedení vysokého napětí i na chaty. Na některých místech spadlo třeba i pět až šest stromů najednou, uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

Kvůli spadlým kmenům je stále uzavřena silnice II/337 v úseku Padrťský Mlýn –⁠ Bojanov na Chrudimsku. Podobně brání stromy provozu mezi Vortovou v témže okrese a Herálcem.

Hasiči také odklízeli dva spadlé telefonní sloupy na osobní automobil v Holetíně. V Dolním Újezdu a Chlumu-Hlinsku museli odstranit a provizorně upevnit utržené plechy nebo lepenku ze střech. Na Chrudimsku bylo zásahů nejvíce, celkem 75.

Časně ráno rovněž likvidovali požár seníku v Kamenci u Holic na Pardubicku. Zásah komplikoval silný vítr, na místě zasahovaly čtyři jednotky hasičů, profesionální z Holic a dobrovolní z Holic, Ostřetína a Dolní Rovně.

Stromy zablokovaly autobusy

Dvě desítky výjezdů evidovali po 21. hodině kvůli silnému větru hasiči na Jesenicku, kde na několika místech spadly stromy na silnici či rozvody elektřiny. Nejhorší byla situace v okolí Zlatých Hor, popadané stromy tam zatarasily silnici a zablokovaly dva autobusy. „Jejich řidiči měli obavy o cestující. S ohledem na množství popadaných stromů a délku našeho zásahu se řešila v jednom případě náhradní přeprava. Jeden autobus byl zatarasený na silnici ve směru na Ondřejovice, druhý pak u Rejvízu,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Na jeden automobil u Zlatých Hor spadl strom a poničil jej. Hasiči na Jesenicku zasahovali na dvou místech, kde stromy spadly na dráty elektrického vedení. „Odstraňovali jsme spadlou střechu na silnici a most ve Vápenné. V terénu jsme měli profesionální i dobrovolné jednotky,“ dodala Balážová.

V severní části Olomouckého kraje platí výstraha před velmi silným větrem s nárazy nad 85 kilometrů za hodinu, na hřebenech hor až 145 kilometrů za hodinu. Výstraha platí až do pondělního večera, kdy by se měl vítr postupně utišit. V ostatních částech Olomouckého kraje meteorologové varovali před silným větrem.

Tisíce domácností bez proudu

Po silném nedělním a nočním větru zůstalo v pondělí ráno bez dodávek elektřiny zhruba 18 tisíc domácností. Společnost E.ON eviduje téměř 12 tisíc míst bez proudu, ČEZ šest tisíc, uvedly mluvčí firem Božena Herodesová a Soňa Holingerová. Nejčastější příčinou poruch je pád stromů a větví do vedení. Problémy jsou v Pardubickém, Olomouckém, Jihomoravském a Zlínském kraji a na Vysočině.

Společnost E.ON podle mluvčí měla ráno 34 poruch na vedení vysokého napětí, což znamenalo téměř 12 tisíc domácností bez dodávek proudu. Týká se to více než 5 500 domácností ve Zlínském kraji a přes 4 000 míst na jihu Moravy. Přes tisíc míst je bez elektřiny také na Vysočině a přes stovku v Olomouckém kraji. „Na vymezování a odstranění poruch intenzivně pracujeme,“ uvedla Herodesová.

ČEZ ráno evidoval dvě desítky poruch na vedení vysokého napětí a další poruchy na nízkém napětí. Bez elektřiny bylo zhruba 6 000 domácností. Poruchy společnost evidovala v 8 hodin především na Chrudimsku, Orlickoústecku, Jesenicku a Havlíčkobrodsku. Poruchové čety jsou podle mluvčí Holingerové v terénu od neděle. „Nejhorší situace nastala v noci na dnešek, kdy jsme ve čtyři hodiny ráno evidovali tři desítky poruch na vedení vysokého napětí a bez elektřiny bylo na 12 tisíc odběrných míst,“ uvedla Holingerová.

Tagy: