Silvestr bez koronavirových opatření? Komunisté navrhují volnější pravidla

Ohňostroj

Co nás čeká na silvestra?

Ministr zdravotnictví Jan Blatný avizoval, že pátý stupeň rizika tabulky PES bude bez výjimek, a to i na Silvestra. Komunisté ale v úterý navrhli, aby 31. prosince platila volnější pravidla. Vládní stanovisko k návrhu zatím není jasné.

Letos Češi budou místo bujarých oslav nejspíš dodržovat ta nejpřísnější opatření. To si ale nemyslí komunisté.

„S panem ministrem o tom chci jednat. Chci mu dát návrh, aby na Silvestra byl ten zákaz vycházení až od dvou ráno. Aby lidé, kteří budou třeba u sousedů na přípitek, vědomě neporušovali zákon, až se budou přemisťovat domů,“ navrhl poslanec Zděněk Ondráček (KSČM).

Zda vláda udělí pro letošní Silvestr výjimky, zatím není jasné. O podobě Silvestru, a především přechodu do přísnějšího stupně, bude teprve jednat. Opozice už má ale jasno. „Myslím si, že dělat výjimky pro Silvestra, byť bych to lidem přál, není dobře a neviděl bych to jako šťastné řešení,“ uvedl poslanec Vít Kaňkovský (KDU-ČSL).

„Mně to přijde absurdní. Myslím, že většina občanů je zodpovědných a podle toho se budou chovat, takže mně ten nápad přijde vlastně úplně bláznivý,“ okomentoval návrh poslanec za ODS Zbyněk Stanjura.

A úlevám na Silvestra není nakloněný ani samotný ministr zdravotnictví. Ten na úterním jednání ve Sněmovně řekl, že pokud by dělali další výjimky, byli by lidem pro smích.

Tagy: