Šimečka: Korčok může napravit česko-slovenské vztahy. Pellegrini by jen sloužil Ficovi

Předseda Progresívného Slovenska Michal Šimečka

Korčok nebo Pellegrini? Kandidáty pro CNN Prima NEWS zhodnotil Michal Šimečka

Slovenský exministr zahraničí a kandidát na prezidenta Ivan Korčok by podle Michala Šimečky mohl napravit aktuálně pošramocené česko-slovenské vztahy, jeho soupeř a předseda Národní rady Peter Pellegrini pro to podle něj předpoklady nemá. Předseda nejsilnější opoziční strany Progresivní Slovensko pro CNN Prima NEWS zároveň uvedl, že Pellegrini by jen sloužil zájmům premiéra Roberta Fica.

Šimečka a jeho Progresivní Slovensko se rozhodli v prezidentských volbách podpořit Ivana Korčoka a ani nenasazovat vlastního kandidáta, jak učinili před pěti lety, když do voleb vyslali dnes končící prezidentku Zuzanu Čaputovou. Pomyslnou pochodeň by po ní měl převzít právě Korčok.

ČTĚTE TAKÉ: Sledujte speciál k volbám na Slovensku. Očekává se drama až do sečtení posledního hlasu

„Je to člověk, který má obrovskou zkušenost s mezinárodní politikou a diplomacií, zároveň má jasné hodnoty a umí si za nimi jasně stát. Tato osobní integrita je důležitá pro prezidentský úřad. Bude nezávislým prezidentem,“ řekl redakci šéf Progresivního Slovenska.

Ten se na druhou stranu opřel do druhého finalisty a kandidáta, kterým je Pellegrini. „To je ten největší rozdíl mezi ním (Korčokem) a Petrem Pellegrinim, který bude sloužit Robertu Ficovi a chránit vládu namísto toho, aby chránil Slovensko a Slováky,“ řekl Šimečka. Na Pellegrinim kritizuje, že v kampani „popřel sám sebe“.

„Když potřebuje hlasy krajní pravice a Štefana Harabina, je schopen popřít celou svoji politickou historii a to, čím se vždy snažil být – moderním proevropským politikem,“ pokračoval Šimečka.

Korčok má podle něj coby dlouholetý diplomat mnohem větší předpoklady napravit dnes pošramocené česko-slovenské vztahy. Poškození se jasně ukázalo v okamžiku, kdy premiér Petr Fiala (ODS) oznámil, že pozastavuje společná jednání české a slovenské vlády. Důvodem jsou odlišné postoje k zahraniční politice, zejména válce na Ukrajině.

Oproti tomu Pellegrini by česko-slovenské vztahy podle Šimečky jen těžko napravoval. „Myslím si, že Peter Pellegrini tyto předpoklady nemá. Jede stejnou zahraničně politickou linii, kterou jede Robert Fico či ministr zahraničí (Juraj Blanár). Přesně tu, která nás dostává do kolize s našimi partnery, pokud jde o otázku ruské agrese na Ukrajině,“ zmínil pro CNN Prima NEWS dále Šimečka.

Babiš přijel podpořit Pellegriniho

Pellegriniho přijel ve středu do Bratislavy osobně podpořit i český expremiér Andrej Babiš (ANO). Ten s nynějším předsedou Národní rady uspořádal společnou debatu v Bratislavě.

„Babiš hlavně přišel podpořit Petera, nejlepší kandidát,“ pronesl mimo jiné Babiš v debatě s tím, že Slováci si mají zvolit „slovenského prezidenta“. Zajímavostí je, že šéf hnutí ANO v debatě mluvil svojí rodnou řečí, čili slovenštinou.

Pellegriniho rovněž podpořil exprezident Miloš Zeman. Jeho předchůdce Václav Klaus i nynější hlava státu Petr Pavel CNN Prima NEWS nedávno vzkázali, že se do slovenských prezidentských voleb vměšovat nehodlají.

Tagy: