Pellegrini s Korčokem hledají posily u poražených. Nejsilnější hráč podporu odmítá

Štefan Harabin

Slovenské volby: Koho volí poražení?

Exministr zahraničí Ivan Korčok a předseda Národní rady Peter Pellegrini po prvním kole prezidentských voleb jednají s poraženými kandidáty o podpoře. Za Pellegriniho se již postavil lídr maďarské menšiny na Slovensku Krisztián Forró, Korčok má prý dobrý pocit z jednání s Patrikem Dubovským. Zajímavá situace nastala u nejsilnějšího poraženého Štefana Harabina. Šéf jeho štábu sice přislíbil Harabinovu podporu Pellegrinimu, ten to však odmítá a mluví o „partyzánštině“.

Harabin, který v prvním kole voleb skončil s necelými 12 procenty hlasů na třetím místě, má suverénně nejvíce voličů z řad poražených. Nepřekvapí proto, že je nyní takříkajíc „bohatou nevěstou“.

ČTĚTE TAKÉ: KOMENTÁŘ: Volební předehra je u konce. Na Slovensku teď začíná politická válka

Zájem o jeho voliče dal najevo Peter Pellegrini. „Nemusíme souhlasit ve všem, ale v zásadních národních názorech se umíme najít,“ řekl ve vysílání prezidentského duelu na RTVS ve čtvrtek Pellegrini. O Harabinovy voliče a jeho podporu usiluje i přes silný proruský a ultranacionalistický narativ bývalého šéfa Nejvyššího soudu Slovenska.

V průběhu čtvrtka se zdálo, že ve svém vábení uspěl. Portál Extra plus totiž zveřejnil text od šéfa Harabinova volebního týmu Miroslava Jureni, který tvrdil, že jde o oficiální vyjádření poraženého kandidáta.

V textu stojí, že Harabin chce za prezidenta člověka, který mimo jiné „nevtáhne Slovensko do války, bude dodržovat Ústavu, zákony a mezinárodní smlouvy, či bude prosazovat mírové řešení konfliktu na Ukrajině.“ „Jsou to moje principy, které se dají porovnat s těmi, k jejichž částem programu se přihlásil pan Pellegrini,“ uvedl údajně Harabin v textu.

Problém však nastal v okamžiku, kdy se ozval sám Harabin. Ten znění vydaného prohlášení odmítá. „Kdo, že to řekl? Jureňa? To je podvod, to je nějaká Jureňova partyzánština,“ reagoval překvapený Harabin na dotaz portálu Aktuality.sk. Posléze na sociální síti Telegram uvedl, že se s šéfem svého týmu rozkmotřil a zbavil jej funkce.

Získá Pellegrini maďarskou menšinu?

Pellegrini už se nyní může opřít o podporu Krisztiána Forróa, předsedy strany Aliance zastupující na Slovensku maďarskou menšinu. Ten ovšem na druhou stranu schytal kritiku od některých členů své partaje, že podporu vyjádřil bez domluvy ve vedení strany. Šéf Národní rady se navíc sešel s exministrem zahraničí Jánem Kubišem, který rovněž v prvním kole neuspěl. Podle Pellegriniho šlo o velmi plodné setkání, Kubiš mu však podporu zatím veřejně nevyslovil.

Korčok oproti tomu aktuálně cílí na podporu například expremiéra Igora Matoviče či historika Patrika Dubovského. Prvně jmenovaný vytrvale útočí na Pellegriniho a s Dubovským již Korčok podle svých slov jednal, přičemž ze setkání měl dobrý pocit, jak uvedl v debatě na RTVS.

Korčok poměrně překvapivě ovládl první kolo voleb, a to s více než pětiprocentním náskokem před Pellegrinim. Nyní čeká Slováky kolo druhé, uskuteční se v sobotu 6. dubna.

Tagy: