Deště zvedají hladiny dalších řek. Ve Slezsku hlásí třetí stupeň povodňové aktivity

Po vydatných deštích zůstávaly v úterý ráno zvednuté hladiny řek na jihozápadě republiky a v části středních Čech, v noci začaly stoupat také toky na severní Moravě a ve Slezsku. Okolo 06:00 platil jeden ze tří povodňových stupňů na 14 stanicích v Česku. Radbuza ve Staňkově v Plzeňském kraji, která byla od neděle na nejvyšším třetím stupni, v noci klesla na druhý povodňový stupeň. Na třetí stupeň povodňové aktivity se dostala říčka Ropičanka na Třinecku v měřicí stanici Řeka, vyplývá z informací hydrologů na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Druhý stupeň platil v úterý ráno na Radbuze vedle Staňkova také v plzeňské části Lhota a na odtoku z nádrže České údolí, pohotovost byla i na Berounce v Plzni na Bílé Hoře. Hladina Úhlavy ve Štěnovicích klesla na první stupeň povodňové aktivity.

ČTĚTE TAKÉ: Přežil zásah bleskem a šel zachraňovat životy. Reakce lidí kolem mě zarazila, řekl hrdina

Ve Středočeském kraji je Berounka ve Zbečně na druhém stupni a v Berouně na prvním. Vltava v pražské Chuchli zůstává na nejnižším povodňovém stupni. Kvůli vyšší hladině řeky hlavní město v pondělí preventivně uzavřelo protipovodňová vrata na Čertovce a část náplavek. Přerušen byl také provoz přívozů.

Meteorologové varovali, že na severovýchodě Česka bude do úterního rána silně pršet, výstrahu vydali pro východ Moravskoslezského kraje a severovýchodní část Zlínského kraje. Vydatné deště tam v noci zvedly hladiny některých řek – Ropičanka v obci Řeka stoupla až na třetí stupeň, Bystřice ve stanici Bystřička nad nádrží na Vsetínsku byla ráno na druhém povodňovém stupni a řeka Olše v Českém Těšíně a Dětmarovicích na Karvinsku na nejnižším prvním stupni.

K TÉMATU: Přes 20 lidí skončilo v nemocnici po zásahu bleskem na oslavách dne dětí ve Vratislavicích nad Nisou

Tagy: