Do Záporožské elektrárny dorazil inspekční tým MAAE. Zdrželo ho ostřelování

Areál elektrárny Záporoží hlídá zhruba 500 ruských vojáků. (1. 5. 2022)

Válka na Ukrajině (3.9.2022 8.00)

Lidé by neměli očekávat rychlá vítězství Ukrajiny proti ruským vojákům během protiofenzivy, protože Kyjev nechce obětovat příliš mnoho svých vojáků. Upozornil na to poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč. Ruská armáda čelí na Ukrajině vážnému nedostatku personálu, tvrdí Washington. Podle Kyjeva Rusko ostřelovalo Záporožskou jadernou elektrárnu, jeden z reaktorů byl odstaven. A do elektrárny po několikahodinovém zpoždění dorazil inspekční tým MAAE.

„Je to velmi pomalý proces, protože si vážíme lidí a potřebujeme, aby se co nejvíce Ukrajinců vrátilo domů,“ citovala Oleksije Arestovyče agentura Reuters. „Nenastane rychlý úspěch, ten vždy znamená mnoho krve,“ řekl poradce v rozhovoru zveřejněném na YouTube.

Kyjev tento týden ohlásil zahájení jižní protiofenzivy, jejímž cílem je znovudobytí okupovaných území. V Chersonské oblasti už zjevně ukrajinská armáda zaznamenala první úspěchy.

Ukrajinská vláda mezitím vyzvala lidi z oblastí bojů na východě a jihu země, aby ještě před začátkem chladného období uprchli. „Naléhavě vyzývám k evakuaci z Doněcké, Chersonské, Záporožské a části Charkovské oblasti před nástupem chladného počasí. Kdo může, měl by pozvolna plánovaně odcestovat,“ prohlásila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

Nikomu prý také neradí vracet se do těchto oblastí před příchodem příštího jara, a to i kdyby byl vyřešen problém s dodávkami tepla.

Tým Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) se ve čtvrtek ráno vydal do ruskými silami okupované Záporožské jaderné elektrárny. Po několikahodinovém zpoždění, které bylo zapříčiněno ostřelování oblasti, do elektrárny dorazil po 13. hodině.

Ukrajinský provozovatel zařízení Energoatom uvedl, že v elektrárně musel být kvůli ruskému ostřelování odstaven jeden z reaktorů. Rusko naopak tvrdí, že ukrajinské síly provedly výsadek u města Energodar. Mělo na ně útočit ruské letectvo.

Ukrajinský kabinet v důsledku napadení Ruskem počítá s obtížnou zimou. Dodávky tepla, elektřiny a vody budou v některých částech země kvůli poškozené infrastruktuře nefunkční nebo omezené.

Tagy:
jaderná elektrárna Ukrajina YouTube Rusko Kyjev Washington, D.C. Ozbrojené síly Ruské federace Mezinárodní agentura pro atomovou energii Iryna Vereščuková