Skandál na olympiádě. Trénink fotbalistek narušil dron soupeřek, mluví se o špionáži

Kanadské obhájkyně zlatých medailí z Tokia vstoupily do olympijského turnaje fotbalistek výhrou 2:1 nad Novým Zélandem. Zápasu předcházela aféra s dronem, kterým členové kanadského týmu natáčeli novozélandský trénink. Trenérka Bev Priestmanová vyvodila z incidentu osobní odpovědnost a rozhodla se, že v utkání nebude na lavičce.

Její svěřenkyně inkasovaly ve 13. minutě, když po rohovém kopu nechaly ve vápně spoustu místa Mackenzie Barryové a ta se po otočce s míčem trefila pod břevno. Krátce před poločasem vyrovnala Cloe Lacasseová a v závěrečné čtvrthodině se křížnou střelou prosadila Evelyne Viensová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na olympiádě budeme vyčnívat, ocenil kolekci judista Klammert. Za tréninky létal do Japonska

Novozélandský fotbalový svaz si na kanadskou špionáž stěžoval po pondělním tréninku. Ve čtvrtek uvedl, že záležitost předal disciplinární komisi světové fotbalové federace FIFA. Kanadský olympijský výbor se omluvil a oznámil, že Paříž už opustili dva členové jeho fotbalové výpravy, videoanalytik a asistentka trenérky.

Španělské mistryně světa, které před dvěma týdny prohrály v kvalifikaci evropského šampionátu v Česku 1:2, zdolaly v Nantes tím samým poměrem Japonsko. Po obdržené brance z přímého kopu musely dotahovat, vyrovnala Aitana Bonmatíová, která skórovala i v Chomutově. V 74. minutě pak rozhodla Mariona Caldenteyová.

Olympijský turnaj fotbalistek hraje 12 zemí. Ze tří čtyřčlenných skupin projdou do vyřazovací fáze vždy první dva týmy a dva ze tří celků na třetích místech. Na rozdíl od mužů nemají ženy na olympiádě žádné věkové omezení.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hrozby byly vždy při každé olympiádě, říká Špotáková. Odstartoval pořad Zprávy z Paříže

Tagy:
Japonsko dron Olympijské hry Paříž fotbalista FIFA olympijské hry Česko sport skandál sportovní událost sportovní disciplína Mackenzie Barry Evelyne Viens