Další přešlap Bidena a spol. Prezidentův tým zaslal moderátorům připravené otázky

Americký prezident Joe Biden má za sebou velmi špatnou debatu na CNN s Donaldem Trumpem.

Joe Biden chce kandidovat

Tým Joea Bidena se v prezidentské kampani dopustil dalšího přešlapu. Jeho tým zaslal rozhlasovým moderátorům otázky, které mu mají v rozhovorech položit. Informoval o tom americký web NBC. Odhalení vyvolává další pochybnosti, zda Biden dokáže vystupovat i bez připraveného scénáře.

Dva rozhlasoví moderátoři v sobotu podle webu NBC prozradili, že jim asistenti prezidenta Joea Bidena předali otázky k položení v rozhovorech. Mělo k tomu dojít v době, kdy se politikův tým snažil zmírnit dopady nepovedeného vystoupení v debatě s protikandidátem Donaldem Trumpem na CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trump se nebojí Bidena, ale mladých kolegů, řekl Klvaňa. Kdo může prezidenta v kampani nahradit?

„Otázky mi byly zaslány ke schválení,“ sdělila moderátorka pořadu The Source Andrea Lawful-Sandersová pro CNN. „Bylo jich několik,“ dodala.

Druhý moderátor, který s Bidenem vedl rozhovor, Earl Ingram z WAUK, byl součástí stejného panelu CNN a popis Lawful-Sandersové ohledně výběru otázek potvrdil. „Dali mi přesné otázky, které jsem měl položit,“ popsal Ingram následně agentuře Associated Press.

Bidenův tým se ale hájí. „Ačkoli moderátoři rozhovorů vždy mohli a mohou klást otázky, jaké chtějí, do budoucna se zdržíme předkládání navrhovaných témat,“ zdůraznil. Zdroj NBC prý upřesnil, že se vyjádření vztahuje jak na agendu Bílého domu, tak na prezidentovu kampaň.

Mluvčí Bidenovy kampaně Lauren Hittová v prohlášení uvedla, že „není neobvyklou praxí respondentů v rozhovorech svěřovat se s tématy, která by preferovali“. Poznamenala, že „Američané měli od debaty několik příležitostí vidět ho i bez scénáře“.

„Nepodmiňujeme rozhovory přijetím těchto otázek – moderátoři mohou vždy svobodně klást otázky, o kterých si myslí, že nejlépe informují jejich posluchače,“ uzavřela Hittová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Biden v bublině osudovosti? Vsugeroval si, že musí být dál prezident, míní amerikanista Lepš

Tagy: