Británií otřásá skandál: Úředníci se proletěli vládním speciálem, stát připravili o statisíce

Letadlo

Britský skandál s letadlem

V době, kdy se Velká Británie připravuje na nástup nového premiéra, zemí otřásla aféra, ve které figuruje hned několik ministerských úředníků. Ti se proletěli ve vládním speciálu, v němž jim bylo servírované luxusní občerstvení a alkohol. Let daňové poplatníky přišel na 50 tisíc liber (přibližně milion a půl korun).

Speciál odstartoval na letišti Stansted poblíž Londýna a let trval hodinu a půl. Úředníci se vydali ke skotským hranicím a zpět. „Bylo by to dost hanebné chování i v těch nejlepších dobách. Ale uprostřed krize, v níž se teď naše země nachází, je to hanba, na kterou ani slova nestačí,“ kritizovala skandál stínová ministryně Emily Thornberryová.

Udržovací let

Mluvčí vlády úřednický výlet ospravedlnil vysvětlením, že letadlo musí podle pokynů výrobce uskutečnit tzv. udržovací lety, pokud je dlouho na zemi. A jelikož právě tímto letadlem poletí přístí týden nový premiér za královnou do Balmoralu, bylo třeba takový let vypravit.

Nový předseda vlády bude znám v pondělí 5. září. Novým lídrem Konzervativní strany a zároveň britským premiérem se stane buď bývalý ministr financí Rishi Sunak, nebo současná ministryně zahraničí Liz Trussová.

Boris Johnson na premiérský post rezignoval kvůli aféře spojené s vládními večírky v době pandemie covidu.

Tagy: