Dianina smrt byla strašný šok. Rodinu využívala, ale ne jako Meghan, vzpomíná Tomský

Musela princezna Diana zemřít?

25 let od smrti Diany (831)

Byl to strašný šok, ale také vyvrcholení toho, jak ji honili novináři. Těmito slovy vzpomínal na úmrtí princezny Diany politolog Alexander Tomský ve speciálním vysílání na CNN Prima NEWS. Lady Di zemřela přesně před 25 lety během autonehody v pařížském tunelu. Tomský také připomněl, jaký měla Diana vztah s královskou rodinou.

Záběry zdemolovaného mercedesu v pařížském tunelu šokovaly 31. srpna 1997 celý svět. Osudného večera v něm kromě 36leté princezny Diany seděli také její přítel Dodi Al Fayed, bodygaurd a řidič. Vůz ujížděl před paparazzi, kteří slavnou dvojici pronásledovali už od hotelu Ritz, kde byli Diana s Dodim na večeři. Řidič navíc před jízdou pil.

„Byl to strašný šok, žil jsem tehdy v Británii. Novináři pronásledovali princeznu a najednou to skončilo takhle tragicky. Šlo o vyvrcholení doby, jak ji honili. Byla v plné kráse. Měla strašné skandály, ale předčasná smrt podobné celebrity zasáhne každého,“ vzpomínal na čtvrtstoletí staré události Tomský.

Lidé se do ní zbláznili

Zástupkyně šéfredaktora Expres.cz Barbora Koukalová se tehdy vracela z dovolené z Chorvatska. „Vybavuji si to stejně jako jiní lidé 11. září. Je to silná vzpomínka, byla nejsilnější ženou na světě,“ prozradila rovněž ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS. „Diana reprezentovala životaschopnost, ale najednou takhle skončila. Bylo mi jí líto,“ dodal exministr zahraničí Cyril Svoboda.

Tomský připomněl, jaká několik let před smrtí princezny panovala ve Velké Británii atmosféra. „Královská rodina byla v 70. a 80. letech strašně neoblíbená. S monarchií to vypadalo špatně. Najednou přišla tahle holka, taková nenápadná mluvka a strašně stydlivá. Lidé se do ní zbláznili,“ popsal.

Diana toho prý začala trochu zneužívat. „Ne tolik jako Meghan, ale na úrovni,“ rýpl si Tomský do současné manželky britského prince Harryho, vévody ze Sussexu. „Diana měla pocit, že je slavná ve své vlastní režii a nevděčí za to princi Charlesovi. Stala se ikonou proti královské rodině,“ dodal politolog.

Podobně mluvil i Svoboda. „Problém Diany byl, že pocházela ze staré aristokratické rodiny. Zřejmě se dostala pod tlak a řeklo se jí, že všichni jsou přidavači záře královny. Diana se emancipovala a začala zářit sama o sobě, dokonce v konfliktu s královnou,“ nastínil.

Přestože policisté vyšetřování nehody v Paříži definitivně uzavřeli, různé spekulace ohledně Dianiny smrti kolují dodnes. Podle některých šlo o plánovanou vraždu, protože rozvedená princezna byla pro královskou rodinu nepohodlná. To ale experti ve studiu vyvrátili. Posledním otazníkem tak zůstává míra zavinění ze strany novinářů, kteří vůz s Dianou pronásledovali.

Tagy: