Skandál v letadle: Slavný invalidní reportér se musel plazit na toaletu. Na palubě chyběl vozík

Frank Gardner, dlouholetý reportér BBC, letěl koncem září 2024 z Varšavy. Na palubě letadla LOT Polish Airlines však chyběl speciální palubní vozík, který by osobám se sníženou mobilitou umožnil dostat se na toaletu. Gardner, který je po útoku Al-Káidy v roce 2004 částečně ochrnutý, se proto musel ponižujícím způsobem plazit po podlaze letadla, což později označil za „diskriminační“ a v roce 2024 „nepřijatelné“.

„Páni. Píše se rok 2024 a právě jsem se musel plazit po podlaze polských aerolinek LOT, abych se dostal na toaletu při zpátečním letu z Varšavy, protože ‚nemáme na palubě vozík a to je politika aerolinek‘. Pokud jste zdravotně postižení a nemůžete chodit, je to pouze diskriminační,“ postěžoval si na sociální síti X novinář Frank Gardner po příletu do Londýna.

Připustil zároveň, že posádka se snažila být nápomocná, jak jen mohla. „Není to jejich chyba, ale aerolinek. S LOT nepoletím, dokud nevstoupí do 21. století,“ dodal zdravotně postižený novinář.

ČTĚTE TAKÉ: Nouzové přistání kvůli myši: Hlodavec vyskočil na ženu z jídla. Museli vypravit nové letadlo

„Velice nás mrzí zkušenost, jakou při posledním letu okusil Frank Gardner. Hluboce se omlouváme za nepohodlí způsobené absencí invalidního vozíku na palubě,“ zareagovaly aerolinky v prohlášení, ze kterého citoval list Rzeczpospolita. LOT upřesnil, že momentálně jsou vozíky dostupné na palubách dálkových letů, ale nikoliv na kratších trasách, i když testuje řešení, které by umožnilo vybavit invalidními vozíky pro pohyb na palubě i letouny přepravující cestující na krátké vzdálenosti.

Gardner bojuje za práva hendikepovaných

Gardner je uznávaný novinář, který během své kariéry pracoval na řadě nebezpečných misí. V roce 2004 byl při reportáži v Saúdské Arábii postřelen členy Al-Káidy a částečně ochrnul. Jeho kameraman tehdy na místě zemřel, vzpomínal reportér před časem pro zpravodajství BBC a dodal, že od doby, co je na vozíku, čelí celé řadě výzvám.

„Lidé se podívají na někoho na vozíku, jako jsem já, a nejspíš si pomyslí: ‚Chudák chlap, jestlipak nepotřebuje pomoci?‘ Nevidí ale všechny ty věci, se kterými se musíme v soukromí potýkat,“ naznačil s tím, že ho nejen trápí myšlenky na to, že už nikdy nepoběží se svými dětmi do moře, ale také ho neustále sužují bolesti.

Gardner se proto snaží o osvětu a otevřeně mluví o problémech, se kterými se jako hendikepovaný setkává. V minulosti například upozornil na problémy na letišti Gatwick, kde musel 20 minut čekat v letadle kvůli chybějící asistenci. Společnost to však tehdy popřela, připomněl deník The Independent.

Aerolinky čelí výzvě

Podle Gardnera většina aerolinek, se kterými v minulých letech létal, měla palubní vozíky k dispozici, což je u delších letů považováno za standard. U krátkých letů, jako byl ten s LOT, však často chybějí.

České aerolinky jako Smartwings či ČSA se snaží přizpůsobit lety pro cestující se speciálními potřebami. Nabízejí asistenci při nástupu a výstupu, ale i tady mohou samozřejmě nastat problémy s omezeným prostorem na palubě. Každopádně jde o výzvu, se kterou se letecký průmysl bude v následujících letech potýkat.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Velká čokoládová loupež na Rychnovsku: Zloděj ukradl 380 tabulek. Použil jednoduchý trik