Škárka označil nedonošené děti za zrůdy. On sám je lidská zrůda, kontrují celebrity

Předčasně narozené dítě.

Ohlasy na nedávný výrok exposlance Jaroslava Škárky o nedonošených dětech na sebe nenechaly dlouho čekat. Miminka označil za zrůdy, kterých je potřeba se zbavit. Mezi lidmi to zvedlo silnou vlnu nevole. Od mnohých si pak sám vysloužil titul „zrůda“.

Celebrity a známé osobnosti ostře zkritizovaly nedávný výrok exposlance Škárky. „Já pořád doufám, že to byl jen nějaký špatný začátek nějaké velké kampaně, aby se upozornilo na toto téma, protože jinak mi přijde, že to není ani možné,“ vyjádřila se modelka Renata Langmannová.

Tohle může říct jen lidská zrůda...

K šokujícím výrokům pana exposlance se na Facebooku rozepsala i zpěvačka Monika Absolonová. „Já se musím sama přiznat, že jsem nedonošená, ale nebrala jsem to jen osobně. Mě to prostě uráželo. Tohle může říct jen lidská zrůda,“ uvedla.

Pro neslušné slovo nešel daleko ale ani herec Aleš Háma. „Já jsem myslel, že to slovo na sociální sítě nikdy nepoužiji, ale to slovo začínající na Z a končící na D jsem tam napsal s hashtagem naprosto záměrně, protože jsem se strašně vytočil. Teď už ty emoce trochu klidním, když vidím, jak strašlivou bouři nevole ten příspěvek vyvolal,“ řekl Háma.

Také čerstvá maminka moderátorka a reportérka Andrea Antony měla po zkušenostech ze své práce k této kauze co říct. „Díky natáčení pro nadační fond Kapka naděje jsem měla tu čest točit s několika předčasně narozenými dětmi. Některé z nich byly skutečně zachraňovány na té hranici, kdy se děti zachraňují, a musím potvrdit, že všechny byly naprosto zdravé, šťastné a chytré,“ řekla důrazně.

Vyjádření pana Škárky k nedonošeným dětem je něco šokujícího, nelidského a skutečně zrůdného...

Ani dvojnásobná maminka, moderátorka Gabriela Lašková, si nenechala svůj názor pro sebe. „Vyjádření pana Škárky, bývalého poslance, k nedonošeným dětem, je podle mě něco tak šokujícího, nelidského a skutečně zrůdného, což je slovo, které jsem hodně dlouho nepoužila, ale myslím, že v tomto kontextu je velmi vhodně použité,“ řekla.

„Předčasně narozené děti nejsou zrůdy,“ řekla známá fitness instruktorka Hanka Kynychová. „Moje holky jsou krásné a chytré a právo na život tady mají,“ dodala rozhořčeně. A přidal se také zpěvák Jan Kříž, jehož děti se také narodily předčasně.

„Moje děti se také narodily dřív a asi byly doby, kdy i takhle dřív, jak se narodily, někdo mohl považovat za zrůdnost a něco co je proti přírodě. Ale tohle si myslím, že není na něm, aby hodnotil, jestli ta děcka budou nebo nebudou v pořádku,“ řekl Kříž.

Redakce Showtime oslovila i samotného pana Škárku, který na svůj výrok reagoval. „Příspěvek jsem psal jako podnět k diskusi o problematice medicíny a dalších oborů, což předpokládám jako svobodný občan v zemi, kde je deklarována svoboda slova, snad mohu. To, že příspěvek byl formulován expresivněji, bylo cílenou snahou vyburcovat společnost z dlouhodobé apatie. Pokud se můj způsob vyjadřování někoho dotýká, tak se mu omlouvám,“ sdělil.

Nezisková organizace Nedoklubko se hodlá Škárkovi postavit

A podnět k diskusi to bezpochyby vyvolalo. Nezisková organizace Nedoklubko, která se věnuje problematice předčasně narozených dětí a o které se ve svém ostrém příspěvku Škárka také vyjadřoval, hodlá facebookovému příspěvku exposlance čelit.

„Cítíme to jako povinnost, že se musíme postavit za rodiče předčasně narozených dětí, za ty samotné děti a zejména za zdravotníky, kteří so o ně starají,“ řekla výkonná ředitelka organizace Nedoklubko.

Na sociálních sítích se začala šířit výzva #NebuďJarda, kterou lidé vybízejí k přispění libovolnou částkou právě na konto Nedoklubka a k výzvě se připojily stovky lidí i firem.

Tagy: