Moštárny už jedou naplno, zato palírny vyčkávají. Švestky se letos opozdily

Sklizeň ovoce, hlavně jablek, je v plném proudu.

Sklizeň ovoce, hlavně jablek, je v plném proudu

Sklizeň ovoce, hlavně jablek, je v plném proudu. Moštárny začínají jet naplno. Zato palírny, hlavně co se týče švestek, ještě vyčkávají. Kvůli opožděné úrodě začne sezóna pálení se zpožděním.

Slunce do poslední chvíle zahřívá sady a pomalu naznačuje, že sezóna moštu může začít. Ačkoliv bude podle pěstitelů mírnější, o jablka rozhodně nouze nebude. „Loňská úroda byla obrovská a letos stromy trošku odpočívají. I počasí dělá své, ovoce je trošku opožděné, zhruba o dva týdny,“ uvedl vedoucí moštárny Jiří Šenkeřík.

První zákazníci přijíždějí. Nezbývá než zapnout stroje, které se až do konce listopadu pravděpodobně nezastaví. „Máme připravená jablíčka v bedně, kterou přesypeme do nádrže s vodou a tam je umyjeme,“ přiblížil Šenkeřík. V místní moštárně mají plné ruce práce od brzkého rána. Denně tady zpracují až několik tun jablek.

Proces výroby vyžaduje značnou pečlivost. Nahnilá jablka jdou stranou, zdravá putují do drtičky. Vylisovaná šťáva pak proudí do nádrží, ovšem tím to nekončí. Bez nutného posledního kroku by se totiž z moštu stal cider. „Zabezpečujeme ho tak, že pasterujeme – ohříváme ho zhruba na osmdesát stupňů Celsia. Po tomto procesu mošt vydrží zhruba šest měsíců,“ doplnil Šenkeřík.

Milovníci slivovice vyčkávají

Pro výsledek se zákazníci s radostí vracejí. „Jezdím sem každý rok moštovat. Uchovávám ho tak, že ho naliju do PET lahve a dám ho do mrazáku. Kdy se vytáhne, tak je jak čerstvý,“ sdělil jeden ze zákazníků. Další dodal, že se jedná o jeho zimní vitamín. „Přes zimní večery se jedná o ideální pití,“ dodal.

O něco méně radosti mají ale milovníci slivovice. Na tu se kvůli opožděné úrodě stále čeká. Hlavní páleničářská sezóna by měla začít v půlce října.

Tagy: