Školy budou celý den stávkovat, odborům vadí vládní škrty a nedostatek peněz pro resort

Školské odbory rozhodly, že se uskuteční výstražná stávka.

Školské odbory rozhodly, že se 27. listopadu uskuteční výstražná stávka základních, středních i mateřských škol. Hodinová stávka by podle nich nebyla dostatečná, proto bude celodenní. Odbory přitom nechávají na jednotlivých školách, jestli se akce zúčastní.

„Zastaví se učení, zastaví se různé novinky, které na školách nastavujeme, aby se české školství posouvalo. To všechno 1. září skončí,“ řekla ředitelka ZŠ Ohradní na Praze 4 Eva Smažíková. Tak totiž vidí budoucnost školství po vládních škrtech. Proti nim mají zaměstnanci škol stávkovat.

ČTĚTE TAKÉ: Ústup lékařům a zvýšení platů? Odbory ministerské návrhy smetly ze stolu

Důvodem je především zkrácení počtu vyučovacích hodina a nedostatek penz. Na základní škole Ohradní se to dotkne hned tří učitelů. „Neumím si představit, že některému ze zaměstnanců řeknu: ‚Tak ty jsi nejmladší, musím tě propustit.‘ Nebo: ‚Promiň, ty jsi důchodového věku, tak půjdeš‘,“ dodala Smažíková.

„Nebude možnost dělit třídy, nepůjde ani tandemová výuka. To chceme, aby u jednoho počítače seděly tři děti?“ uvedla místopředsedkyně Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Markéta Seidlová.

Plánovaná opatření považuje za nepřijatelná také poslankyně opozičního ANO Jana Berkovcová. „Škrty 17 tisíc pozic podpůrných pracovníků, tedy kuchařek nebo školníků je naprosto nepřijatelný, protože ředitelé budou mít velké problémy zajistit provoz škol. Další problém je nesplněný slib zvýšení platů učitelů o 130 procent,“ zmínila.

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) věří, že protest prostřednictvím stávky lze ještě odvrátit. S odbory bude vyjednávat dál. „Samozřejmě usiluji o to, aby pro školství byly vyčleněny dostatečné prostředky. Je jasné, že učitelé mají garantováno navýšení platů, jako vlastně jediná skupina zaměstnanců placených státem,“ uvedl.

Některé školy se stávky nezúčastní. „Nikdo neví, proč by se vlastně mělo stávkovat. Jestli je to kvůli penězům, nebo tomu, co jde do školství.  Jestli je to kvůli platům učitelů, nebo platům dalších zaměstnanců,“ řekl ředitel Smíchovské střední průmyslové školy a gymnázia Radko Sáblík.

Pokud se budou chtít školy účastnit stávky, měly by o ní podle odborů dát vědět tři dny předem, aby se mohli rodiče mohli na tuto situaci připravit.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Školství je špatně nastavené a potřebuje dietu. Bek promluvil i o „konci“ domácích úkolů

Tagy:
školství stávka Praha 4 odbory ANO 2011 Starostové a nezávislí Mikuláš Bek Základní škola a Mateřská škola, Praha 4, Ohradní 49 Jana Berkovcová Radko Sáblík