Čeští školáci si oblíbili nový kofeinový dryák. Může být životu nebezpečný, varují odborníci

Kapesné dostávají i děti na prvním stupni. Částka se může vyšplhat až na několik stovek.

Energetický nápoj hojně užívaný dětmi

Za kofeinový dryák označují odborníci energetický nápoj, který si nově oblíbili školáci po celém Česku. Mezi dětmi ho propagují populární youtubeři či influenceři, kteří mají značný vliv na chování dětí. Některé druhy tohoto nápoje obsahují vysokou dávku kofeinu a draslíku, jenž v nepřiměřeném množství může poškodit ledviny. V jedné ze škol už varovali rodiče, aby ho děti nepily.

Popularitu tohoto energetického drinku mezi dětmi zaregistrovali třeba vychovatelé ve školní družině na základní škole v jihočeských Tučapech. Vedení školy proto hned informovalo rodiče o rizikovosti nápoje.

ČTĚTE TAKÉ: Školy vstoupí do výstražné stávky. Vláda si svými škrty bere děti jako rukojmí, tvrdí odbory

„Dokonce i výrobce doporučuje konzumaci od 18 let. Nezbývá nám tedy nic jiného než informovat rodiče o rizikovosti nápoje. Museli bychom zasáhnout do školního řádu,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Jan Proll.

Nápoj má podle marketérů chytře a poutavě vymyšlenou propagaci. K ní využívají roli influencerů a youtuberů, které děti mají sklon napodobovat. „Nepochybuji, že značce pomůže i současné tažení proti nápoji. V očích dětí tak získá příchuť určitého rebelství,“ je přesvědčen marketingový specialista Jakub Horák.

Podle ředitele tučapské základní školy působí na žáky především svítivě barevný obal. „Je zarážející, že si nápoje můžou dovolit, když se cena pohybuje mez 150 a 200 korunami,“ konstatoval Proll. Nápoj je ale podle lékařů kofeinovým dryákem. Zatímco například v jednom espressu je přibližně 70 miligramů kofeinu, jedno balení nápoje značky Prime v sobě skrývá stejnou dávku hned třikrát. Dítě do dvanácti let by přitom podle odborníků nemělo přijímat ani zmíněné množství v jedné kávě.

„Některé drinky této značky obsahují i značnou dávku draslíku,“ varuje adiktolog z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Tomáš Jandáč. Před nebezpečím souvisejícím s nápojem varoval primář Kliniky pediatrie a dědičných poruch metabolismu Petr Koťátko. „Ve vysokých dávkách může draslík ovlivnit běh srdce. V momentě, kdy ledviny nebudou schopné zpracovat tuto látku, může být člověk i ohrožen na životě, a to i při relativně malých dávkách,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

Ministerstvo již pracuje na vytvoření pravidel, která by zamezila prodeji energetických drinků pro děti. „Během ledna bychom rádi diskutovali i s výrobci a dodavateli těchto nápojů v součinnosti s lékařskými společnostmi,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti). Třeba ve Velké Británii si energetickou bombu již nemohou koupit děti mladší 16 let.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dítě se dusilo v autobuse. Zachránila ho řidička, matka děkovala v slzách

Tagy: