Bek: Škrtat a propouštět ve školství se nebude. Jednáme naopak o přidání 11 miliard

Ministr školství Mikuláš Bek

Jaký bude rozpočet ministerstva školství?

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) pro televizi CNN Prima NEWS potvrdil, že při jednání o státním rozpočtu na příští rok se v případě jeho resortu podařilo dostat od škrtů k nule. Školství podle něj potřebuje naopak přidat 11 miliard. V této věci však diskuse ještě pokračují.

„Postupnými kroky jsme se dostali od návrhu na škrt v rozsahu 29 miliard k jakési nule, ale my potřebujeme nějakých plus 11 miliard a na tom dohoda zatím není,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Bek. Ještě začátkem týdne se přitom mluvilo o propouštění desetitisíců lidí ze školství. K tomu by nakonec dojít nemělo.

Bek už ve středu poznamenal: „Jednáme každý den, všichni vědí, že musíme pokrýt zákonný závazek 130 procent průměrné mzdy pro učitele.“ Ve školství pracuje vůbec nejvíc státních zaměstnanců, jde o 271 tisíc lidí. Loni jich přibylo přes osm tisíc.

Také vicepremiér, ministr vnitra a šéf hnutí STAN Vít Rakušan tento týden zdůraznil, že peníze pro školství by při dalším vyjednávání koalice o rozpočtu měly být prioritou i na úkor jiných agend. Hnutí v tomto smyslu zavazuje i usnesení vlastního předsednictva. „Říká, že závazky týkající se školství musí být naplněny. Je to jedna z premis našeho vyjednávání o rozpočtu,“ uvedl Rakušan.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sledujeme tragickou hru na politiku. Vláda je beznadějná a opozice bez myšlenky, řekl Klaus

Fiala: Ještě se nerozhodlo

Petr Fiala (ODS) přitom ve středečním pořadu Co na to premiér na CNN Prima NEWS řekl, že se o rozpočtu pro školství stále jedná a definitivní rozhodnutí nepadlo. „Není na místě dělat závěry, že tam bude tolik a jinde bude o tolik méně. Není to prostě správné, protože vláda tak nerozhodla,“ řekl Fiala.

„Není to návrh rozpočtu, na který by měli lidé reagovat. Vzdělání je pro nás ale priorita,“ doplnil premiér, který vzdělání zařadil i do čtyř hlavních pilířů své vize pro budoucí Česko, již představil 1. září.

Opozice tvrdí, že dodržet slib zvýšit učitelům mzdy na sto třicet procent průměrné mzdy půjde jen těžko. „Aby mohla vláda dostát svým závazkům, je potřeba do rozpočtu školství přidat alespoň 25 miliard korun,“ řekla CNN Prima NEWS členka sněmovního rozpočtového výboru Jana Berkovcová (ANO).

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vystoupení ministerského předsedy Petra Fialy v pořadu Co na to premiér

Tagy: