Sledujeme tragickou hru na politiku. Vláda je beznadějná a opozice bez myšlenky, řekl Klaus

bývalý prezident Václav Klaus

Co na to vaše peněženka 6.9.2023

Hra na Parlament a hra na politiku. Jak vláda, tak opozice. Tak komentoval současnou politickou scénu bývalý prezident Václav Klaus v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS. Podle něj je tragédie, že kabinet nemá jasnou strategii a opozice je bez myšlenky. Chybou je prý i „přecpaný“ Úřad vlády.

„Jak vláda, tak opozice jen něco hrají. Vláda má silnou převahu 108 hlasů, pohodlně se uvelebila ve svých křeslech a může si pohodlně točit mlýnky palci, protože ví, že se vůbec nic neděje,“ řekl Klaus v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS. Je podle něj naprosto jasné, že konsolidační balíček se schválí tak, jak je připraven.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hnutí ANO napadne vládní penzijní novelu před Ústavním soudem. Argumentuje hned dvěma důvody

„Je tragédie, že vláda není koncepční a nemá jasnou strategii a cíl, kudy chce jít,“ řekl Klaus. Stejně bezbarvá a nejasná je podle něj i opozice.

„Je bez myšlenky. Od opozice bych chtěl opravdu koncepční debatu, ani tu tam nevidím. Takže beznadějná vláda, beznadějná opozice,“ sdělil bývalý prezident.

Chybou je podle něj i to, že je Strakova akademie opět „přecpaná“ jako za komunismu. „Seděl jsem tam od 10. prosince 1989, ta dvoupodlažní budova byla za komunismu nacpaná lidmi. My jsme to seškrtali, protože jsme dělali opravdu ozdravný balíček,“ popsal Klaus s tím, že za něj bylo druhé patro v podstatě prázdné.

Současná vláda podle jeho slov „pořád dělá nová ministerstva, agendy a agentury“. „Každá agentura má obrovské množství lidí. Já jsem jako předseda vlády měl pět poradců, dnes jich je tam o nulu víc,“ řekl Klaus a dodal, že vláda se „rozlézá“ i do dalších budov.

Kabinet musí pode Klause přijít s jasnou koncepcí. „Jednotliví ministři musí dávat hlavu na špalek. Jsou slaboučcí, proto také lobbisté neobtěžují ministry, protože ví, že ti jsou bezcenní, ale obtěžují úředníky,“ řekl Klaus.

Tagy: