Skopeček: ANO straší a Česko nechalo závislé na Rusku. Vy nedělejte nic, hádal se Havlíček

Místopředsedové Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS) a Karel Havlíček (ANO)

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 12.11.2023

Strašíte lidi, že nebudou mít dost peněz na energie. Přitom to není pravda, těmito slovy se pustil místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS) do exministra průmyslu a obchodu a dopravy Karla Havlíčka (ANO). „Spíše přemýšlejte o tom, proč jste za vaší vlády nechali závislost české energetiky na zdrojích z Ruska,“ dodal politik ODS v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Havlíček odvětil, že vláda Petra Fialy (ODS) by v energetice radši neměla dělat nic, zatímco vyzdvihl práci předchozího kabinetu v oblasti jaderné energetiky.

„Kdybyste se alespoň částečně chovali podle toho, jak jsme vám radili na jaře 2022, nemusela nastat situace, kdy v srpnu 2022 vystřelily ceny energií. Ještě pár dní předtím, než jste zastropovali, jste tvrdili, že to jsou návrhy z populistického a extremistického tábora. Nakonec jste zastropovali, podle guvernéra Rusnoka ale pozdě a vysoko, což se nepochybně projevilo na inflaci,“ opřel se do současné vládní koalice exministr průmyslu a obchodu.

ČTĚTE TAKÉ: Exilový politik i punkový kníže s čírem. Jak šel čas s Karlem Schwarzenbergem?

Ekonomický expert ODS Skopeček na rady opoziční strany ostře zareagoval. „Vaše předpovědi jsou stejné jako anglického počasí. Po pěti minutách se předpověď změní a stejně nakonec nevyjde,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS. Připomněl také „strašení“ hnutí ANO, že budou krachovat firmy a bude nedostatek plynu. Havlíčka vyzval, aby v tom jeho hnutí nepokračovalo a připomněl mu počínání předchozí vlády, jejíž byl součástí.

„Přemýšlejte o tom, proč vaše vláda rušila tendr na dostavbu Temelína? Proč jste nechali energetickou infrastrukturu a závislost české energetiky na zdrojích z Ruska? Vládli jste osm let a s energetickou soustavu jste nic nedělali. My nyní neseme důsledky toho, že jste s energetickou soustavou v České republice nic neudělali,“ vytkl Skopeček Havlíčkovi.

Ten opáčil, ať současná vláda v energetice raději nic nedělá. „Co se týká jádra, nebýt nás, tak Dukovany nejsou připravené. Udělali jsme kompletně finanční i obchodní modely, připravili jsme zákon, vytvořili jsme komplet taxonomii. Co se týká Dukovan, vy jste neudělali vůbec nic,“ dodal.

Co se týče výše cen energií podle Havlíčka současný kabinet neudělal nic, aby je snížil. „Že jsme neudělali nic, je nesmysl, protože český státní rozpočet na pomoc lidem a firmám s cenami energií vydal 110 miliard,“ uzavřel Skopeček v Partii Terezie Tománkové.

Tagy: