Skopeček: ČSSD zdivočela, chce trestat vlastnictví. To jsou bolševické manýry

Jan Skopeček

360° 28.9.2021

Místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Skopeček v pořadu 360° prohlásil že ČSSD zdivočela. „Díky bohu je socialismus pryč a když vidím, jaké má ČSSD bolševické manýry, tak vám tu Poslaneckou sněmovnu nepřeju,“ sdělil Matěji Stropnickému (za ČSSD) ve vysílání CNN Prima NEWS. Doplnil, že sociální demokraté přebrali komunistickou rétoriku.

Skopeček podotkl, že je panelákové dítě a nestydí se za to. „Neposmívám se tomu, ale představa, že dnes budou lidé vděční za byty ve velikosti a kvality jako za socialismu... To slibujete našim občanům hezké časy. To, že chcete trestat lidi, kteří vlastní byty a vydělali si na ně, chcete trestat vlastnictví, za to vám Poslaneckou sněmovnu nepřeju,“ vmetl Stropnickému.

Ten totiž v pořadu Hustá dvojka, ve kterém figuruje spolu s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD), uvedl, že se za socialismu postavilo 85 tisíc bytů ročně. „Najednou spousta lidí mohla bydlet v bytě s ústředním topením a teplou vodou. Není to obhajoba minulého režimu. Když to tehdy systém zvládl, pryč bychom to sakra nemohli zvládnout my dnes?“ ptal se.

„My navrhujeme něco, co může přinést alternativu. V Praze je 70 tisíc prázdných bytů,“ pravil nyní na CNN Prima NEWS Stropnický. Sám si prý koupil nemovitost na venkově. Tu Skopeček označil za zámek.

Stropnický dodal, že by se mohlo postavit deset tisíc bytů. „Vybereme na ně jednak z obnovené daně z převodu nemovitostí a jednak zvýšením daně z nemovitosti od čtvrté nemovitosti jedince. Od čtvrté nemovitosti to je podnikání a to má být progresivním způsobem zdaněno,“ sdělil.

V reakci pak místopředseda sněmovního rozpočtového výboru řekl, že socialismus považuje za éru, kterou není vhodné následovat. „Ničíte trh a bráníte výstavbě,“ konstatoval a Stropnickému navrhl, aby si na svůj zámek nastěhoval ty, kteří v Praze nemohou sehnat byt.

Tagy: