Skopeček: Poslouchat Schillerovou, inflace je ještě vyšší. Rady neumětelů nechme na jindy

Jan Skopeček

360° (610)

Kdybychom poslouchali rady exministryně financí Aleny Schillerové a jejích kolegů z hnutí ANO, pak by Česko mělo mnohem vyšší inflaci než nynějších 16 procent. V pořadu 360° to prohlásil místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS). Naopak poslanec Patrik Nacher (za ANO) kritizoval současnou vládu, že proti inflaci nic nedělá.

Oba politici se do sebe ve vysílání pořadu 360° trefovali kvůli krokům předešlé, resp. současné vlády. Skopeček například zmínil dřívější kritiku exministryně Schillerové a dalších členů hnutí ANO na konto České národní banky, která se před časem rozhodla zvýšit úrokové sazby.

Skopeček uvedl, že Schillerová před několika měsíci označovala inflaci za „dočasnou“ a že „centrální banka nemá nic dělat“. „Uběhlo pár týdnů a paní exministryně se diví,“ poznamenal ekonomický expert ODS. Dodal, že on sám prý současnou inflaci, která již dosahuje 16 procent, očekával. Podle něj jde řada současných problémů s ekonomikou za předešlou vládou Andreje Babiše (ANO).

Podle něj by politici z řad ANO „nejspíš chtěli 20 až 30procentní inflaci jako v Turecku“, které má ovšem už dnes inflaci přes 70 procent. „Kdybychom poslouchali rady paní exministryně Schillerové a kolegů z hnutí ANO, aby ČNB nic nedělala a nechala ty sazby nízko, tak už tu máme dávno mnohem vyšší inflaci,“ pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS Skopeček a doplnil, že „rady těchto neumětelů máme nechat na jindy“.

Místopředseda dolní komory Parlamentu zároveň zmínil, že se doslova „utrhla“ inflační očekávání. Řada firem si tak myslí, že si může říkat o vyšší ceny, než tomu bylo dříve. Na druhou stranu, lidé jsou stále ochotni tyto ceny platit, i když jsou vyšší. Tuto situaci Skopeček označil za „začarovaný kruh“.

Nacher: Vláda s inflací nic nedělá

Počínání současné vlády premiéra Petra Fialy (ODS) kritizoval naopak Nacher. Ten se Skopečka zeptal, jak může růst cen mouky souviset s přidáním na platech učitelům či hasičům, ke kterému došlo za vládnutí hnutí ANO.

Do nynějšího kabinetu Nacher tepe zejména kvůli tomu, že prý inflaci neřeší. „Oni berou politiku dryáčnicky. Nic nedělají,“ řekl v pořadu 360° poslanec zvolený za ANO.

Kromě toho se podivil také nad škrty na schodku z dílny nynějšího kabinetu. Politici pětikoalice už před volbami slibovali, že začnou schodek státního rozpočtu postupně snižovat. Hovořili však podle něj o vyšších číslech, než která skutečně přišla.

Tagy: