Neuškodilo by nám zachovat se jako správní hospodáři a trochu ušetřit, řekl Dolejš

Jiří Dolejš

K věci 17.12.2020

Vláda premiéra Andreje Babiše zatím nedokázala ve Sněmovně najít podporu pro státní rozpočet na příští rok. Hlasy vládě odmítá dát i KSČM, která kabinet toleruje. Komunisté za své hlasy požadují škrtnutí 10 miliard korun na obranu. Podle jejich poslance Jiřího Dolejše by v situaci, kdy se země nachází v ekonomické a zdravotní krizi, neuškodilo zachovat se jako správní hospodáři a trochu ušetřit. Řekl to v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

„Náš návrh vnímám jako kompromis,“ řekl Dolejš v pořadu K věci. Pozměňovací návrh je podle něj koncipovaný tak, že ušetřené peníze půjdou do vládních rezerv. „Vládní rezervy jsou jejich, nebude krácen resort ministra obrany, či zastavena modernizace armády. Není to žádný trest pro vojáky. Opravdu jde jen o odklad splátek za zbrojní projekty, které už jsou stejně podepsané a budou realizovány,“ vysvětlil poslanec Jiří Dolejš.

Návrh považuje za akceptovatelné řešení. „Vidím v tom určitý prvek kompromisu, přesto to zatím vázne,“ podivil se.

Věci, které mohou počkat

Také upozornil, že tím nechtějí „házet vidle“ do fungování resortu. „Skutečně si myslíme, že zbrojní zakázky mohou počkat, koneckonců dodávky konkrétních zbrojních systémů budou přicházet v letech 2022 až 2023. Smlouva na německá bojová vozidla dokonce byla podepsána teprve před několika týdny. Čili jsou to všechno věci, které mohou počkat,“ vysvětlil.

Problém vidí v danou chvíli u sociální demokracie, v jejím postoji k požadavku komunistů. „Bouřlivý potlesk jsme fakt nečekali, ale pochopení pro krizovou situaci ano. Před námi je úkol zvládnout rozpočet v roce 2021. Neuškodilo by nám, kdybychom se zachovali jako správní hospodáři a trochu ušetřili. Některé výdaje třeba odložili,“ řekl Dolejš a dodal, že Hnutí ANO jejich vysvětlení chápe.

Podle něj není mnoho možností, jak se dopracovat k úspěšnému konci a neskončit v provizoriu. Přesto jako strana ustupovat nehodlají. „Když jsme dali při hlasování stranického orgánu na výběr, zda máme tvrdě bojovat za pozměňovací návrh, anebo být vstřícní a vystačit si s veřejným příslibem pana premiéra, tak si straníci vybrali tvrdší variantu,“ popsal Dolejš.

Země se nachází ve zdravotnické krizi

Celou situaci pak označil za velmi nešťastnou. „Jednání o rozpočtu byla výrazně příjemnější, když jsme se nacházeli v konjuktuře a vše fungovalo. Opozice vládu samozřejmě kritizovala, ale měli jsme kladný hospodářský růst a lidé dostávali různé benefity,“ řekl Dolejš. Teď se ale podle něj nachází země v roce, kdy se prošlo recesí a navíc se nachází ve zdravotnické krizi. „Za těchto okolností nepředstavují politické přemety nic dobrého,“ dodal.

Jak uvedl, v pozměňovacím návrhu jde KSČM hlavně o to, aby stát byl relativně stabilní a vláda vše mohla řídit. „A jestliže vlítneme do třetí vlny, budou potřeba peníze. Proto by bylo lepší, abychom nestáli na půdě rozpočtového provizoria, ale rozpočet běžel a peníze se mohly uvolňovat tak, jak bylo slíbeno,“ vysvětlil Dolejš. Jako příklad toho, kam by peníze mohly putovat, uvedl růst platu ve školství nebo na zacelování takzvaných černých děr, které jsou důsledkem vypínání ekonomiky.

Tagy:
armáda státní rozpočet KSČM Jiří Dolejš vláda Česko pozměňovací návrh