Skopeček: Úspory musí být letos ještě hlubší. Jinak hrozí drastické deficity

Jan Skopeček v Partii

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 11.6.2023

Pokud bude chtít vláda zvládnout letošní rozpočet, který se propadá do značného deficitu, je nutné spořit ještě mnohem více, jelikož pár desítek ušetřených miliard nemusí stačit. V Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to řekl místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS). Předseda stínové vlády ANO Karel Havlíček se tvrdě opřel do ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS), který je podle něj nekompetentní.

„Myslím si, že 20 miliard nedokáže rozpočet spravit a bude se muset sáhnout hlouběji do úspor a já budu první, kdo vládu a jednotlivé ministry bude za úspory hájit. Budu první, kdo půjde nepopulární úspory vysvětlovat do televizních studií, byť to nepřináší primárně plusové politické body,“ uvedl Skopeček k současnému nelichotivému plnění rozpočtu.

ČTĚTE TAKÉ: Skopeček: Kdo se do problémů dostal vlastní vinou, nemá natahovat ruku. Česku hrozí bankrot

Bez zásadnějších škrtů bude mít vláda ještě letos podle něj problém. „Jsem přesvědčen, že si nemůžeme dovolit letošní schodek odškrtnout a nechat ho spadnout do nějakých drastických deficitů. Bez zdravějších veřejných financí nemá tahle země šanci, aby fungovala standardně,“ doplnil.

Za to jej Havlíček pochválil. „Jsem přesvědčen, že dnes trpíte jako zvíře, protože z mého pohledu jste možná jediný z politiků pětikoalice, který si dokáže dopočítat průšvih, který se na nás valí,“ sdělil předseda stínové vlády ANO.

Oproti tomu se ostře pustil do ministra Zbyňka Stanjury (ODS). „Ministra financí považuji za totálního ekonomického diletanta, kterého dobíhají tři zásadní věci. Za prvé lži, za druhé švindly, za třetí nekompetence,“ řekl Havlíček.

Tagy: