Skopeček: V Maďarsku se kradou SPZ, krachují benzínky. Zastropování cen není řešení

Jan Skopeček v Partii

PARTIE Terezie Tománkové 5.6.2022

Zastropování cen benzínu není řešení, řekl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert ODS Jan Skopeček. Jde podle něj o nejméně vhodnou pomoc. Jako příklad uvedl Maďarsko, které k zastropování přistoupilo.

Vládní kroky, kterými kabinet bojuje proti následkům energetické krize a zdražování, jsou podle Skopečka dostatečné. Postavil se proti možnosti zastropovat ceny pohonných hmot.

„Zastropování cen je jedno z nejméně vhodných doporučení. V Maďarsku krachují malé benzínky, u hranic se kradou SPZ, to jsou věci, které znamenají nedostatek komodity. Zastropování cen benzínu není řešení, i když po něm kolegové volají,“ uvedl Skopeček a varoval před rejem spekulantů, kteří nakupují benzín a v budoucnu jej prodávají dráž.

SPD kritizuje vládu oprávněně, kontroval druhý host nedělní Partie, předseda poslanců SPD Radim Fiala. „Když se podíváte na srovnání zemí v Evropě, co dělají pro občany, česká vláda pro občany dělá úplně nejméně,“ řekl Fiala.

SPD chce sektorovou daň

SPD nyní volá po zavedení sektorové daně pro nadnárodní finanční korporace. „Vyvádějí odsud až 500 miliard ročně. První sektorová daň pro ty, kteří tady neplatí vůbec nic. Je to nespravedlivé,“ uvedl Radim Fiala. Podle Skopečka ale hrozí, že by se důsledky sektorové daně přelily do nákladů na spotřebitele.

Tagy: