ČR snížila spotřební daň na paliva, přesto někde ceny neklesly. Experti vysvětlili proč

Spotřební daň na benzín a naftu se od středy snížila o korunu a padesát haléřů na litr.

Proč někde benzín a nafta nezlevnily?

Spotřební daň na benzin a naftu se od středy snížila o korunu a padesát haléřů na litr, což má alespoň na čas zastavit trend zdražování pohonných hmot. Ekonomové však varují, že nižší ceny paliv nemusí vydržet příliš dlouho. Redakce CNN Prima NEWS zjišťovala, jak a jestli se změna promítla do cen na pumpách.

Ceny na stojanech se většinou měnily hned po půlnoci. Někde ale čerpadláři zareagovali až v průběhu dne a na některých benzínkách, jako například v Olomouci, zůstaly ceny paliva stejné jako v úterý. Například na čerpací stanicí na pražském Žižkově se cena za litr Naturalu 95 snížila o 1,50 koruny, cena nafty o 1,30 koruny.

Také v Karlových Varech benzínky zlevnily. V úterý večer čerpací stanice hlásala cenu za litr dieselu i naturalu 47,70 koruny, ve středu ráno již ohlašovala cenu 46,20 koruny. Ceny pohonných hmot se přes noc měnily i na některých čerpacích stanicích ve Zlíně. Vůbec největší změnu redakce zaznamenala na benzince, kde Natural 95 i naftu zlevnili o korunu osmdesát.

Na některých jihomoravských čerpacích stanicích se však ceny nezměnily. Tam, kde se ve středu palivo nezlevňovalo, ještě podle expertů doprodávají staré zásoby pohonných hmot. Snížení spotřební daně by se ale i na těchto místech během několika dnů mělo projevit. „Další závoz pohonných hmot s nižší spotřební daní z daňových skladů bude probíhat až v dalších dnech,“ dodal Václav Loula, mluvčí petrolejářů.

Někteří řidiči navíc ve středu netankovali jen do nádrží, ale také do kanystrů. Motoristé totiž nevěří, že by se nižší ceny paliva udržely příliš dlouho. A s touto obavou souhlasí i experti, včetně samotné vlády přesto, že snížená spotřební daň potrvá až do konce září. Před dvěma dny totiž EU rozhodla o embargu na dovoz ruské ropy a její cena se okamžitě začala zvyšovat.

Spotřební daň se „umaže“

„Ono to chvilku potrvá, než to od ceny ropy doputuje k obchodním cenám benzinu, ale bohužel už teď je vidět, že vývoj je takový, že levnější benzin vydrží pouze pár dní,“ uvedl ekonom David Marek. Další expert Boris Tomčiak dodal, že do konce června se u benzinu „umaže snížení spotřební daně“.

To, že paliva budou levnější jen dočasně, naznačují i členové vlády, například ministr dopravy Martin Kupka. „Sledujeme vývoj ceny ropy na světových burzách a s ohledem na poslední vývoj a na pondělní rozhodnutí a negativní signály ze strany Ruska je bohužel vývoj nepříznivý,“ podotkl. Daňové změny ve středu začaly také v sousedním Německu, kde ale pohonné hmoty zlevnily mnohem víc – téměř o devět korun na litr.

„Německá vláda výrazně snížila spotřební daň, ale zase s předcházející vysoké úrovně. Musíme si uvědomit, že v Německu byly dlouhodobě ceny o šest a ž osm korun vyšší,“ vysvětlil Tomčiak. Stát chce kvůli změnám čerpací stanice kontrolovat, jestli s cenami nepodvádějí. „Vyhodnocujeme to, jak se opravdu čerpací stanice zachovaly. Máme pozitivní zprávy z většiny území, že ceny opravdu klesly a budeme vyhodnocovat, jak se to naplňuje,“ dodal Kupka.

Tagy: